Kruche rogaliki jak u babci. Szybkie i proste!
Smakują rewelacyjnie. Są bardzo łatwe i wręcz ekspresowe w wykonaniu, a do tego niedrogie. Ciasto składa się zaledwie z trzech składników, które wystarczy razem zagnieść i gotowe. Zazwyczaj rogaliki robiłam na maśle, dlatego gdy zobaczyłam ten stary przepis z użyciem smalcu, zaczęłam zastanawiać się jak to może smakować. I powiem Wam, że mile się zaskoczyłam, rogale są ekstra kruche, delikatne i naprawdę pyszne, jak kiedyś u babci 🙂
Składniki:
- Ciasto:
400g mąki pszennej (najlepiej typu 500)
200g smalcu – 1 kostka
180g kwaśnej śmietany 18%
- Dodatkowo:
mąka do podsypania
Nadzienie: biała czekolada, dżem lub powidła o obniżonej zawartości cukru
cukier puder do posypania
*** Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy zimny smalec pokrojony w kostkę ***
*** Całość zagniatamy palcami, aż powstanie coś na kształt kruszonki ***
*** Dodajemy kwaśną śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto ***
*** Ciasto dzielimy na 4 części ***
*** Jedną część ciasta zostawiamy na blacie, a pozostałe chowamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na 6 trójkątów. Na brzegu każdego trójkąta układamy kawałek czekolady (każdy kawałek rozcięłam na pół i układam po dwie połówki na każdy rogalik) oraz łyżeczkę dżemu ***
*** Zwijamy zaczynając od szerszego końca trójkąta i zaklejamy delikatnie rogi, aby podczas pieczenia nie wypłynęło nam nadzienie ***
*** Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez około 20 minut – do zrumienienia (piekłam z termoobiegiem) ***
*** Jeszcze ciepłe możemy posypać cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ