Marynowane zraziki z pysznym farszem
Mięciutkie, kruche roladki, wypełnione smacznym i kolorowym farszem oraz duszone w aromatycznym sosie. Świetnie smakują podane z kluskami lub ziemniaczkami z wody i surówką. Dzięki marynacie mięso wspaniale kruszeje i nabiera wyrazistości. Prawdziwe bogactwo smaków i aromatów!
Składniki:
ok 1kg wołowiny zrazowej
- Marynata:
3 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
2 przeciśnięte ząbki czosnku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki pieprzu mielonego
- Farsz:
15dkg boczku wędzonego
1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej)
pół czerwonej papryki
2 ogórki kiszone
pół pęczka zielonej pietruszki
1 kabanos wieprzowy (lub kawałek innej suchej kiełbasy)
- Dodatkowo:
kilka łyżek musztardy
sól, pieprz
kilka suszonych grzybków
liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia
1 łyżka mąki + 1 łyżka śmietanki – do zaciągnięcia sosu
*** Mięso kroimy na 1 centymetrowe plastry ***
*** Plastry mięsa cienko rozbijamy przez folię spożywczą ***
*** W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty ***
*** Rozbite mięso nacieramy marynatą, przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, wówczas mięso skruszeje ***
*** Po tym czasie przygotowujemy farsz. Boczek, ogórki, cebule paprykę oraz kiełbasę kroimy w małą kosteczkę, pietruszkę drobno siekamy ***
*** Wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski i mieszamy ***
*** Na każdy płat mięsa nakładamy cienką warstwę musztardy ***
*** Na musztardzie rozkładamy około 2 łyżki farszu ***
*** Mięso z farszem ciasno zwijamy tworząc roladki ***
*** Następnie roladki spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem by się dobrze trzymały podczas pieczenia ***
*** Roladki mocno obsmażamy ze wszystkich stron na patelni, używając niewielkiej ilości oleju ***
*** Następnie całość zalewamy wodą (około 1 szklanka), dodajemy suszone grzybki, liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas obracamy roladki ***
*** Po tym czasie gdy zrazy będą już całkowicie miękkie wyjmujemy je z duszenia i zdejmujemy sznurki lub wykałaczki ***
*** Powstały sos zaciągamy. W tym celu mąkę mieszamy z 1/4 szklanki wody oraz śmietanką, dodajemy 2-3 łyżki gorącego sosu z patelni, mieszamy i wlewamy na patelnie, mieszamy i gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Powstały sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Roladki obtaczamy w sosie ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ