Bajka czekoladowa
Pyszne i bardzo efektowne ciasto z rozpływającym się w ustach kremem czekoladowym i zatopioną ozdobną warstwą biszkopcikową. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, jak i na imprezach oraz uroczystościach rodzinnych. Polecam!
Składniki:
- Ciasto czekoladowe:
pół szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
70g masła
30g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki kakao
1 jajko
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- Krem czekoladowy:
500 ml śmietanki kremówki
5 łyżek kremu czekoladowego typu nutella
3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
- Warstwa biszkoptowa:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
3/4 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
opcjonalnie można także dodać 1-2 łyżki alkoholu
- Dodatkowo:
ok 12 sztuk kakaowych herbatników
1 opakowanie kwaśnej śmietany 18% (ok 200g)
3 łyżki cukru pudru
50g gorzkiej czekolady
*** Przygotowujemy ciasto czekoladowe: w garnuszku roztapiamy masło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę ***
*** Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.Dodajemy kakao, mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***
*** W misce miksera ubijamy jajko z cukrem na jasną pianę ***
*** Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masę czekoladową i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ***
*** W osobnej misce mieszamy pozostałe suche składniki: mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Do ciasta dodajemy naprzemiennie suche składniki i śmietanę, cały czas ubijając. Ciasto wyjdzie dość gęste ***
*** Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia – moja blaszka ma wymiary 21 x 21 cm ***
*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka ***
*** Przygotowujemy krem czekoladowy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy łyżka po łyżce krem czekoladowy, cały czas miksując. Na koniec po łyżeczce dodajemy wystudzoną żelatynę ***
*** 1/3 kremu wykładamy na wystudzone ciasto ***
*** W małej miseczce mieszamy wodę z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz opcjonalnie z alkoholem. Biszkopty kolejno zamaczamy na krótko w miseczce ***
*** Namoczone biszkopty układamy w rzędach na kremie jeden nachodzący końcówką na drugi, wciskając je delikatnie w krem ***
*** Na biszkopty wykładamy pozostały krem, wyrównujemy ***
*** Na kremie układamy herbatniki ***
*** Kwaśną śmietanę mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i wykładamy na warstwie herbatników ***
*** Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i wylewamy tworząc paseczki na śmietanie ***
*** Końcówką łyżeczki mieszamy czekoladę ze śmietaną tworząc wzorek ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Opakowanie śmietany tzn ile?