Number cake
Prosty w wykonaniu i bardzo efektowny torcik urodzinowy. Wykonanie ciasta jest dość czasochłonne, ale możemy sobie prace trochę rozłożyć w czasie. Kruche blaty spokojnie można upiec dzień wcześniej, natomiast przełożenie kremem powinno nastąpić rano w dzień podania, ponieważ ciasto musi mieć czas, aby zmięknąć. Torcik dekorujemy dopiero przed podaniem, gdyż krem śmietankowy może rozpuścić nam np beziki czy makaroniki. Jeżeli do dekoracji chcemy użyć świeżych kwiatów np. róż (uwaga, nie wszystkie gatunki kwiatów mogą mieć kontakt z żywnością), najlepiej końcówki zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową.
Poniższy przepis jest na jedną cyfrę wielkości kartki A4 (wielkość kartki z bloku, kartki do drukarki). Jeżeli chcemy wykonać torcik dwucyfrowy należy podwoić wszystkie składniki.
Składniki:
- Ciasto:
200g mąki pszennej
50g zmielonych migdałów
50g cukru pudru
125g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
- Przełożenie:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
4-5 łyżek frużeliny lub gęstej konfitury owocowej
Do dekoracji możemy użyć: bezy, makaroniki, mini czekoladki, świeże kwiaty, świeże owoce, słodycze, kruche ciasteczka itp.
*** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały i masło pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko rozcierając palcami, do czasu, aż powstanie coś w formie kruszonki ***
*** Dodajemy cukier, sól i jajko. Zagniatamy wszystko, do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę ***
*** Z papieru wycinamy cyfrę o formacie A4 (wielkość kartki do drukarki). Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy podsypując mąką na grubość około 0,5 cm, najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia, gdyż cyfrę może być ciężko później przenieść. Z ciasta wycinamy cyfrę za pomocą szablonu ***
*** Ciasto wraz z papierem przekładamy ostrożnie na blaszkę do pieczenia. W taki sam sposób wykonujemy drugą, taką samą cyfrę. Obie cyfry umieszczamy w lodówce na koło 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 220’C, wkładamy blachę z ciastem i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 180’C. Cyfry pieczemy kolejno, z termoobiegiem przez około 12-15 minut, do zrumienienia. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia ***
*** Krem śmietankowy: Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera i ubijamy, aż otrzymamy gęsty, jednolity krem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą tylką i wyciskamy raz przy razie na pierwszy blat ciasta ***
*** Po środku, między kremem, nakładamy łyżką frużelinę lub konfiturę (robimy to tylko na pierwszym blacie) ***
*** Ciasto przykrywamy drugim blatem, na który wyciskamy resztę kremu. Torcik wkładamy do lodówki i dekorujemy dopiero przed podaniem, gdyż krem śmietankowy może rozpuścić nam np beziki czy makaroniki ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Witam, jakiej marki użyła tu pani fruzeliny czy konfitury bo nie raz są bardzo rzadkie i boję się aby krem się nie rozpackal i czy piecze pani te cyfry (blaty) każde z osobna czy razem w piekarniku?