Gulasz myśliwski z wołowiną
Gęsty, rozgrzewający, bogaty w składniki, delikatnie pikantny i niezwykle aromatyczny gulasz, to idealny zimowy posiłek. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluskami lub po prostu z pieczywem. To super pomysł na treściwy, pożywny i przepyszny obiad. Polecam!
Składniki:
1 kg wołowiny
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
garść suszonych grzybów
1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
1 szklanki bulionu lub wody
1 czerwona papryka
2 kiszone ogórki
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 kulki ziela angielskiego
4 kulki pieprzu
2 liście laurowe
Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka
1-2 łyżki mąki do zaciągnięcia sosu
olej do smażenia
1 łyżka posiekanej pietruszki
- Marynata do mięsa:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka musztardy
2 łyżki oleju
*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę ***
*** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dodajemy wszystkie składniki marynaty ***
*** Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc ***
*** Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę oraz posiekany czosnek i papryczkę chilli ***
*** Wszystko przekładamy na talerz, a na patelnie dolewamy olej, rozgrzewamy, wrzucamy mięso i smażymy do czasu, aż straci surowy kolor ***
*** Wlewamy wino i smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez około 2 minuty ***
*** Następnie do mięsa dokładamy podsmażoną cebulę z czosnkiem i chilli oraz suszone grzyby. Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy ***
*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem, przez około 1 godzinę. Po tym czasie do gulaszu dodajemy pokrojone na kawałki ogórki kiszone oraz paprykę, a także odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***
*** Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut ***
*** Na koniec sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody i przyprawiamy do smaku. Przed podaniem gulasz posypujemy siekaną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ