Gulasz myśliwski z wołowiną


Gulasz myśliwski z wołowiną

Gęsty, rozgrzewający, bogaty w składniki, delikatnie pikantny i niezwykle aromatyczny gulasz, to idealny zimowy posiłek. Możemy go podać z ziemniaczkami, kaszą, kluskami lub po prostu z pieczywem. To super pomysł na treściwy, pożywny i przepyszny obiad. Polecam!

 

 

Składniki:

1 kg wołowiny

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

garść suszonych grzybów

1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego

1 szklanki bulionu lub wody

1 czerwona papryka

2 kiszone ogórki

1/2 szklanki kukurydzy konserwowej

1 łyżka koncentratu pomidorowego

3 kulki ziela angielskiego

4 kulki pieprzu

2 liście laurowe

Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka

1-2 łyżki mąki do zaciągnięcia sosu

olej do smażenia

1 łyżka posiekanej pietruszki

  • Marynata do mięsa:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżka musztardy

2 łyżki oleju

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dodajemy wszystkie składniki marynaty ***

*** Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc ***

*** Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w plasterki cebulę oraz posiekany czosnek i papryczkę chilli ***

*** Wszystko przekładamy na talerz, a na patelnie dolewamy olej, rozgrzewamy, wrzucamy mięso i smażymy do czasu, aż straci surowy kolor ***

*** Wlewamy wino i smażymy na dużym ogniu, ciągle mieszając, przez około 2 minuty ***

*** Następnie do mięsa dokładamy podsmażoną cebulę z czosnkiem i chilli oraz suszone grzyby. Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy ***

*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem, przez około 1 godzinę. Po tym czasie do gulaszu dodajemy pokrojone na kawałki ogórki kiszone oraz paprykę, a także odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową. Całość gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***

*** Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut ***

*** Na koniec sos zaciągamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody i przyprawiamy do smaku. Przed podaniem gulasz posypujemy siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE