Swojskie roladki z karkówki
Kruche i aromatyczne, faszerowane roladki wieprzowe duszone w pysznym sosie. Obiad palce lizać!
Składniki:
6 plastrów karkówki
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
pół szklanki mąki do obtoczenia roladek
3-4 suszone grzybki
1 i 1/2 szklanki wody
olej do smażenia
wykałaczki lub sznurek do związania roladek
1 skibka ciemnego chleba
2 pomidory
1 cebula
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
- Farsz:
ok 300g kapusty kwaszonej
150g pieczarek
1 cebula
2 liście laurowe
1 łyżeczka masła
3 kulki ziela angielskiego
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
*** Kapustę płuczemy żeby nie była zbyt kwaśna i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy, przestudzamy i usuwamy ziele angielskie oraz liście laurowe ***
*** Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i przesmażamy a następnie dusimy na patelni razem z drobno posiekaną cebulką ***
*** Grzyby przekładamy do ugotowanej kapusty, dodajemy masło, mieszamy i wszystko razem podsmażamy. Przyprawiamy do smaku i przekładamy do blendera ***
*** Kapustę drobno blendujemy (możemy też pokroić drobno nożem) ***
*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i rozbijamy na kotlety ***
*** Oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie umieszczamy dwie łyżki farszu ***
*** Następnie mięso zwijamy tworząc roladki ***
*** Roladki obtaczamy w mące ***
*** Rolady zabezpieczamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem, aby nie otwierały się podczas smażenia. Mięso obsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony na rumiano ***
*** Następnie zalewamy wodą dodajemy suszone grzybki, posiekany czosnek oraz liście laurowe i ziele angielskie ***
** Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości około 40 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy ciemny chleb i całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut, aż chleb całkowicie zmięknie ***
*** W międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy na niewielkiej ilości oleju pokrojone w kostkę pomidory i cebulę ***
*** Roladki zdejmujemy z patelni i pozbawiamy wykałaczek lub sznurka. Do sosu dodajemy podsmażone pomidory z cebulą i wszystko razem z chlebem blendujemy, aż powstanie gładki sos ***
*** Całość doprawiamy do smaku. Na patelnie ponownie przekładamy roladki, polewamy sosem i gotujemy razem na małym ogni przez około 5 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Przepis może fajny, właśnie robię, ale warto byłoby dokładnie opisywać następne kroki. Nie ma słowa o tym, że obtaczamy roladki w mące, na początku przepisu jest wzmianka o mące, ale już w opisie nie ma nic, więc smażą mi się te roladki bez mąki