Babeczki jogurtowo-jabłkowe
Ciasta jogurtowe to jedne z moich ulubionych. Są wilgotne, mięciutkie i długo zachowują świeżość. Dziś zapraszam na pyszne babeczki jogurtowe z jabłkami. Po prostu niebo w ustach!
Składniki:
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 1 godzinę przed pieczeniem.
- CIASTO:
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 jajka
100ml oleju
- KRUSZONKA:
70g mąki
3 łyżki cukru
40 g masła
- DODATKOWO:
1 jabłko
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***
*** Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, jogurt oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia ***
*** Całość delikatnie mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej!) ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki ***
*** Jabłko dokładnie myjemy i kroimy w małe plasterki ***
*** Na wierzch babeczek wykładamy plasterki jabłka ***
*** Babeczki równomiernie posypujemy kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 20-25 minut – do suchego patyczka. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika bo może zrobić się zakalec! ***
*** Podajemy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Witam, jajka z cukrem ubijać mikserem? A z resztą składników wymieszać szpatułka??