Beza Pavlova


Beza Pavlova

Prosty, a zarazem bardzo efektowny i przepyszny torcik bezowy z kremem i owocami. Beza jest chrupiąca z zewnątrz oraz delikatna i piankowa w środku. Wykonanie wcale nie est trudne, należy tylko ściśle trzymać się przepisu, a efekt WOW murowany. Na pieczenie (suszenie) bezy są dwa sposoby, które podałam Wam poniżej, sami wybierzcie, który wolicie.

 

 

Składniki:

  • Beza:

6 białek

szczypta soli

300g drobnego cukru do wypieków

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka soku z cytryny lub octu

  • Krem:

250g serka mascarpone

400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 lub 36%

1-2 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo:

Owoce sezonowe do wyboru: maliny, borówki, kwi, figi, czereśnie, brzoskwinie, winogrona itp.

Listki mięty

 

 

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***

*** Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet oraz mąkę i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***

*** Blaszkę z wyposażenia piekarnika odwracamy do góry dnem, smarujemy delikatnie tłuszczem (masłem lub margaryną) i wykładamy papierem do pieczenia. Tłuszcz jest po to aby papier przykleił się do blaszki. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy 22-23 cm. Na okrąg wykładamy pianę bezową i formujemy ją wyciągając do góry z pomocą łyżki lub szpatułki, tak aby w środku powstało wgłębienie. Należy to zrobić dosyć sprawnie bo beza nie lubi długo leżeć ***

*** Jeżeli chodzi o pieczenie bezy to są dwie szkoły, można piec ją długo w niskiej temperaturze – wówczas beza wychodzi śnieżnobiała, lub krócej w nieco wyższej temperaturze – wówczas beza jest delikatnie ciemniejsza, co nie zmienia jej smaku tylko walor wizualny. Ja piekłam moją bezę według pierwszego, dłuższego wariantu ***

  1. Przy pierwszym wariancie nagrzewamy piekarnik w opcji góra-dół do temperatury 120’C, wkładamy bezę, pieczemy przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100’C i pieczemy (suszymy) bezę przez co najmniej 3 godziny
  2. Przy drugiej opcji nagrzewamy piekarnik do 180’C, wkładamy bezę, zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy przez 1,5 godziny.

*** Bezę wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia. Przed samym podaniem przygotowujemy krem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, a później cukier puder – do smaku, mieszamy. Uwaga beza wychodzi bardzo słodka więc lepiej nie słodzić za bardzo kremu ***

*** Bezę wypełniamy kremem i dekorujemy owocami oraz listkami mięty ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE