Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone
Delikatna i krucha beza zawinięta z przepysznym kremem mascarpone i malinkami. Niebo w ustach 😍
Rolada bezowa jest prosta i w miarę szybka w wykonaniu. Blat ciasta łatwo się zwija, gdyż beza jest krótko pieczona, dzięki czemu pozostaje elastyczna w środku i pysznie chrupiąca z zewnątrz. Kremu mascarpone nie polecam dosładzać gdyż beza jest bardzo słodka i krem oraz lekko kwaskowe owoce świetnie z nią współgrają.
Składniki:
- Beza:
6 białek jaj
340g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
- Nadzienie:
150g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
120g serka mascarpone
300g świeżych lub rozmrożonych malin
- Dodatkowo:
1 łyżka oleju do wysmarowania blachy
maliny i listki mięty do ozdoby
*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***
*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 26×36 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***
*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 30 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***
*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***
*** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i całość dokładnie mieszamy ***
*** Krem wykładamy na bezę. Jedną łyżkę kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***
*** Na kremie wykładamy równomiernie maliny ***
*** Roladę zwijamy dość luźno od dłuższego boku. Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostałym kremem. Następnie na roladzie układamy pozostałe maliny, które możemy dodatkowo ozdobić listkami mięty ***
*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia, ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Robiłam 🙂 bardzo fajny przepis 🙂
Witam!
Wczoraj na urodziny mojej przyjaciółki zrobiłam tę roladę. Powiem wam, że nie wyglądała tak ładnie jak na zdjęciu, ale smakowała obłędnie. Dla mnie byłą trudna do zrobienia, gdyż mam 17 lat i niedawno zaczęłam przygodę z gotowaniem.
Będę robiła ją częściej, bo mimo niezbyt ładnego wyglądu smakowała pysznie
(robiłam ją bez pomocy)
Cieszę się, że smakowała. Zobaczysz każda następna rolada będzie ładniejsza, aż w końcu dojdziesz do perfekcji.