Bułeczki mleczne z czosnkiem i ziołami


Bułeczki mleczne z czosnkiem i ziołami

Chrupiące odrywane bułeczki z masełkiem czosnkowo-ziołowym. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, długo zachowują świeżość i puszystość. Idealne jako przekąska lub dodatek do grilla. Polecam!

 

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

550g mąki pszennej

250ml letniego mleka

60g miękkiego masła

25g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

30g miodu

1 jajko

szczypta soli

  • Masło czosnkowo-ziołowe:

50g miękkiego masła

2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego koperku

po pół łyżeczki suszonego lub świeżego oregano i bazylii

  • Dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżka mleka

 

 

 

*** Przygotowujemy zaczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy około 100ml letniego mleka, wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia ***

*** Następnie resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy miód, jajko, resztę mleka, sól, oraz miękkie masło i wyrośnięty zaczyn z drożdży. Ciasto dobrze wyrabiamy przez kilka minut. Najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem ***

*** Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną lub folią spożywczą i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Jeżeli nie mamy akurat zbyt ciepło w domu możemy krótko nagrzać piekarnik – tak do temperatury max 30’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto na godzinę, wówczas z pewnością pięknie nam wyrośnie ***

*** Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 20 części ***

*** Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki  i układamy w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Całość przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy masełko ziołowe. Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, posiekanymi ziołami i szczyptą soli ***

*** Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem ***

*** Na bułeczkach wykonujemy poprzeczne nacięcia. W nacięciach umieszczamy masło ziołowe ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy przez około 20 minut – do ładnego zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE