Szaszłyczki drobiowe z boczkiem wędzonym


Szaszłyczki drobiowe z boczkiem wędzonym

Delikatne, mięciutkie i soczyste kąski z kurczaka, które możemy przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku, a nawet na patelni. Nie wymagają długiego grillowania, smażymy je tylko do momentu, aż ładnie się zrumienią. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli, zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Polecam!

 

 

Składniki:

1 pojedynczy filet z kurczaka

10 cienkich plasterków boczku

1 łyżka oleju

  • Przyprawy:

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • Dodatkowo:

10 patyczków do szaszłyków

 

 

 

*** Filet z kurczaka kroimy na 10 długich pasków ***

*** Mięso przekładamy do miski, polewamy olejem, mieszamy i obsypujemy przyprawami ***

*** Całość dokładnie mieszamy, aby mięso dokładnie pokryło się przyprawami ***

*** Na każdym kawałku kurczaka układamy plasterek boczku wędzonego ***

*** Kurczaka z boczkiem nakłuwamy na wykałaczki tworząc harmonijkę. Dodatkowo możemy obrócić mięso na patyczku kilka razy wokół własnej osi ***

*** Grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie (lub w piekarniku, albo smażymy na patelni) do ładnego zrumienienia ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE