Szaszłyczki drobiowe z boczkiem wędzonym
Delikatne, mięciutkie i soczyste kąski z kurczaka, które możemy przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku, a nawet na patelni. Nie wymagają długiego grillowania, smażymy je tylko do momentu, aż ładnie się zrumienią. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli, zawsze cieszą się dużym powodzeniem. Polecam!
Składniki:
1 pojedynczy filet z kurczaka
10 cienkich plasterków boczku
1 łyżka oleju
- Przyprawy:
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1/3 łyżeczki ostrej papryki mielonej
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- Dodatkowo:
10 patyczków do szaszłyków
*** Filet z kurczaka kroimy na 10 długich pasków ***
*** Mięso przekładamy do miski, polewamy olejem, mieszamy i obsypujemy przyprawami ***
*** Całość dokładnie mieszamy, aby mięso dokładnie pokryło się przyprawami ***
*** Na każdym kawałku kurczaka układamy plasterek boczku wędzonego ***
*** Kurczaka z boczkiem nakłuwamy na wykałaczki tworząc harmonijkę. Dodatkowo możemy obrócić mięso na patyczku kilka razy wokół własnej osi ***
*** Grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie (lub w piekarniku, albo smażymy na patelni) do ładnego zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ