Udka kurczaka faszerowane mięsem i warzywami
Bardzo ciekawy i smaczny pomysł na chrupiącego i soczystego kurczaka z pysznym nadzieniem. Udka idealnie sprawdzą się na obiad, na przyjęcie, lub pokrojone w plasterki jako obkład na kanapki. Polecam!
Składniki:
6 udek (ćwiartek) z kurczaka
0,5kg mięsa wieprzowego mielonego
1 jajko
1/3 szklanki bułki tartej
30 dkg pieczarek
1 cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
pół pęczka zielonej pietruszki
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, curry
olej
*** Udka z kurczaka trzeba za pomocą ostrego noża pozbawić kości, tak aby została kieszonka, którą napełnimy farszem. Nie jest to wcale takie trudne jak się wydaje, w razie potrzeby na YouTube można znaleźć filmiki z instrukcją ***
*** Wytrybowane udka przekładamy do miski ***
*** W osobnej miseczce mieszamy niewielką ilość oleju z przyprawami (mniej więcej 2-3 łyżki oleju, 1 łyżka soli, 1 łyżka słodkiej papryki i po płaskiej łyżeczce pieprzu, ostrej papryki i curry). Taką marynatą nacieramy mięso z kurczaka i odkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin lub nawet całą noc ***
*** Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w plasterki. Wszystko razem chwile podsmażamy na rozgrzanym oleju ***
*** Papryki kroimy w kosteczkę ***
*** Z patelni odlewamy wodę, która się wydzieliła podczas smażenia i dodajemy paprykę. Wszystko razem smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Odkładamy do przestudzenia ***
*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami – do smaku. Dodajemy warzywa z patelni i ponownie dokładnie mieszamy ***
*** Tak przygotowanym farszem wypełniamy ćwiartki z kurczaka ***
*** Całość zawijamy skórą i możemy dodatkowo spiąć wykałaczkami ***
*** Gotowe nogi układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość przykrywamy pokrywką lub umieszczamy w foliowym worku do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez 1 godzinę ***
*** Po tym czasie udka rozkładamy na blaszce, polewamy delikatnie sosem, który się wytworzył i zapiekamy jeszcze przez około 15 minut, już bez przykrycia, aby skórka ładnie się zrumieniła ***
*** Podajemy z ulubioną surówką i dodatkami, polecam pieczone ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ, które jednocześnie z mięskiem możemy upiec w piekarniku ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ