Rodzinna drożdżówka z owocami
Puszyste, wilgotne i pysznie maślane ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Idealne do kawki w piękne, wiosenne popołudnie. Ciasto pieczemy w keksówce, dzięki czemu jest wysokie oraz tylko delikatnie rumiane z wierzchu, a nie mocno przypieczone i wysuszone jak płaskie ciasto w dużej formie. Zazwyczaj robię podwójną porcję ciasta (z jednej paczuszki drożdży) i piekę je w dwóch foremkach, ponieważ drożdżówka jest tak pyszna, że jedna schodzi jeszcze na ciepło 😉
Składniki:
- Ciasto:
250g mąki
4g suchych drożdży
100ml ciepłego mleka
40g cukru
1 jajko
65g masła
- Kruszonka:
70g mąki
3 łyżki cukru
40 g masła
- DODATKOWO:
pół szklanki dowolnych owoców (u mnie truskawki i borówki)
*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***
*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, mleko oraz przestudzone masło. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem ***
*** Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste ***
*** Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość znowu przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut ***
*** Na cieście równomiernie rozkładamy owoce ***
*** Całość posypujemy kruszonką ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 35 minut – do suchego patyczka ***
*** Kroimy po przestudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
A wemiary keksówki można prosić.
Czy mrożone owoce również się nadają?
Tak, ale trzeba je wcześniej odmrozić na sitku
Czy można użyć świeżych drożdży? Jeśli tak w jakiej ilości
Tak, można użyć świeżych drożdży – około 15 gram, ale wówczas trzeba zrobić zaczyn.