Rodzinna drożdżówka z owocami


Rodzinna drożdżówka z owocami

Puszyste, wilgotne i pysznie maślane ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką. Idealne do kawki w piękne, wiosenne popołudnie. Ciasto pieczemy w keksówce, dzięki czemu jest wysokie oraz tylko delikatnie rumiane z wierzchu, a nie mocno przypieczone i wysuszone jak płaskie ciasto w dużej formie. Zazwyczaj robię podwójną porcję ciasta (z jednej paczuszki drożdży) i piekę je w dwóch foremkach, ponieważ drożdżówka jest tak pyszna, że jedna schodzi jeszcze na ciepło 😉

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

250g mąki

4g suchych drożdży

100ml ciepłego mleka

40g cukru

1 jajko

65g masła

  • Kruszonka:

70g mąki

3 łyżki cukru

40 g masła

  • DODATKOWO:

pół szklanki dowolnych owoców (u mnie truskawki i borówki)

 

 

 

*** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki. Gotową kruszonkę umieszczamy w lodówce na czas przygotowania ciasta ***

*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, mleko oraz przestudzone masło. Mieszamy najlepiej za pomocą miksera z hakiem ***

*** Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste ***

*** Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Całość znowu przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut ***

*** Na cieście równomiernie rozkładamy owoce ***

*** Całość posypujemy kruszonką ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 35 minut – do suchego patyczka ***

*** Kroimy po przestudzeniu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

5 komentarzy do “Rodzinna drożdżówka z owocami