Wieprzowina słodko-kwaśna


Wieprzowina słodko-kwaśna

Proste, klasyczne i szybkie danie kuchni chińskiej. Do przygotowanie tej potrawy użyłam polędwiczki wieprzowej, którą smaży się bardzo krótko, oraz gotowej mrożonej mieszanki warzywnej dzięki czemu jest to obiad wręcz ekspresowy. Polecam!

 

 

 

Składniki:

1 polędwica wieprzowa

1 opakowanie mrożonki warzywnej (orientalnej, azjatyckiej lub do dań po chińsku)

1 szklanka ananasa z puszki

1 pełna łyżeczka przyprawy 5 smaków

sól, pieprz

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

5 łyżek zimnej wody

6 łyżek sosu sojowego

3 łyżki octu balsamicznego

pół szklanki soku z puszki ananasów

olej do smażenia

2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

 

*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie mięso kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plasterki ***

*** Mięso posypujemy przyprawą 5 smaków oraz doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy ***

*** Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczkę i podsmażamy ciągle mieszając przez około 4-5 minut – tak aby mięso z każdej strony było obsmażone ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni, wrzucamy mrożonkę warzywną i podsmażamy przez około 3 minuty na tym samym tłuszczu co mięso ***

*** Dodajemy kawałki ananasa odsączone z zalewy i smażymy razem przez około 2 minuty, następnie dokładamy polędwiczkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez minutę ***

*** W międzyczasie przygotowujemy sos: mąkę mieszamy z wodą, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i sok z ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Sos wlewamy na patelnię. Gotujemy przez około 2 minuty na dużym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu potrawę posypujemy siekanym szczypiorkiem ***

*** Danie podajemy z ryżem lub „chińskim” makaronem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Wieprzowina słodko-kwaśna