Wieprzowina słodko-kwaśna
Proste, klasyczne i szybkie danie kuchni chińskiej. Do przygotowanie tej potrawy użyłam polędwiczki wieprzowej, którą smaży się bardzo krótko, oraz gotowej mrożonej mieszanki warzywnej dzięki czemu jest to obiad wręcz ekspresowy. Polecam!
Składniki:
1 polędwica wieprzowa
1 opakowanie mrożonki warzywnej (orientalnej, azjatyckiej lub do dań po chińsku)
1 szklanka ananasa z puszki
1 pełna łyżeczka przyprawy 5 smaków
sól, pieprz
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
5 łyżek zimnej wody
6 łyżek sosu sojowego
3 łyżki octu balsamicznego
pół szklanki soku z puszki ananasów
olej do smażenia
2 łyżki posiekanego szczypiorku
*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Następnie mięso kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plasterki ***
*** Mięso posypujemy przyprawą 5 smaków oraz doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy ***
*** Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczkę i podsmażamy ciągle mieszając przez około 4-5 minut – tak aby mięso z każdej strony było obsmażone ***
*** Mięso zdejmujemy z patelni, wrzucamy mrożonkę warzywną i podsmażamy przez około 3 minuty na tym samym tłuszczu co mięso ***
*** Dodajemy kawałki ananasa odsączone z zalewy i smażymy razem przez około 2 minuty, następnie dokładamy polędwiczkę, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez minutę ***
*** W międzyczasie przygotowujemy sos: mąkę mieszamy z wodą, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny i sok z ananasa. Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Sos wlewamy na patelnię. Gotujemy przez około 2 minuty na dużym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Na końcu potrawę posypujemy siekanym szczypiorkiem ***
*** Danie podajemy z ryżem lub „chińskim” makaronem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Dziękuję za odpowiedz.
Pani blog jest genialny.
Witam.
Czy mogę użyć zwykłego schabu? Czy musi być polędwica?
Pozdrawiam.
Ela
Może być schab, ale wówczas mięso trzeba dłużej smażyć