Puszyste ciasto drożdżowe z owocami
Lekkie, wilgotne i pysznie maślane ciasto z owocami i kruszonką. Idealne do popołudniowej kawki lub kubka mleka 🙂
Składniki:
- Ciasto:
500g mąki
3/4 szklanki cukru
25g drożdży
200ml letniego mleka
2 jajka
100g masła
szczypta soli
- Kruszonka:
100g masła
ok 7 łyżek mąki
ok 7 łyżek cukru
- Dodatkowo:
ok 300g świeżych lub rozmrożonych owoców – u mnie truskawki
*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki oraz łyżeczkę cukru i mieszamy. Całość odkładamy na kilka minut, aż zaczyn zacznie rosnąć ***
*** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, mleko z drożdżami, cukier oraz sól i całość dobrze wyrabiamy, dodając w międzyczasie roztopione masło. Najlepiej wyrabiać ciasto za pomocą miksera z hakiem ***
*** Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Jeżeli nie mamy akurat zbyt ciepło w domu możemy krótko nagrzać piekarnik – tak do temperatury max 30’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto na godzinę, wówczas z pewnością pięknie nam wyrośnie ***
*** Po wyrośnięciu ciasto zagniatamy dosłownie przez chwilę w celu odgazowania i wykładamy do wyłożonej papierem foremki lub wysmarowanej masłem tortownicy (u mnie foremka o wymiarach 21x21cm) ***
*** Na wierzch ciasto wykładamy owoce ***
*** Przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem, aż zacznie się kruszyć ***
*** Następnie ciasto równomiernie obsypujemy kruszonką ***
*** Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika – na środkową półkę. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 180’C i pieczemy ciasto przez około 30 minut – do czasu, aż ładnie wyrośnie i się zrumieni ***
*** Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Witam, czy do takiego ciasta nadaje się mąka krupczatka? Pozdrawiam serdecznie!