Pyszna i szybka pizza na suchych drożdżach
Duża, rodzinna pizza na pysznym cienkim cieście, które jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ponieważ wykonujemy je na suchych drożdżach. Jako dodatki możemy użyć prawie wszystkiego co znajdziemy w lodówce: szynki, kiełbasy, boczek, sery, warzywa, a nawet owoce – co kto lubi. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
1 łyżeczka suchych drożdży
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
1 łyżka oleju
pół łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- Sos do pizzy:
2 łyżki pikantnego ketchupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
- Dodatki:
wedle upodobań: wędliny, sery, warzywa, owoce itp
*** Do miski wlewamy wodę, wsypujemy drożdże, dodajemy sól, cukier, oregano oraz olej i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto musi być dokładnie i dobrze wyrobione, najlepiej robić to za pomocą robota z hakiem przez kilka minut ***
*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Jeżeli nie mamy akurat zbyt ciepło w domu możemy krótko nagrzać piekarnik – tak do temperatury max 30’C, wyłączyć i wstawić tam ciasto na godzinę, wówczas z pewnością pięknie nam wyrośnie ***
*** Po tym czasie ciasto ponownie lekko wyrabiamy. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy z wierzchu olejem. Ciasto wykładamy na blachę i rozpłaszczamy palcami na całą jej wielkość ***
*** Przygotowujemy sos: ketchup mieszamy z koncentratem i przeciśniętym czosnkiem ***
*** Tak powstałym sosem smarujemy równomiernie ciasto do pizzy ***
*** Przygotowujemy dodatki: wędliny kroimy na kawałki i rozkładamy na pizzy. Mogą to być szynki, kiełbasy, boczek itp ***
*** Dodajemy warzywa lub owoce – wedle upodobań. Można użyć pomidory, oliwki, kukurydzę, pieczarki, ananasa itp. Całość posypujemy startym lub drobno pokrojonym serem – u mnie żółty ser gouda, ale można użyć też innego gatunku np. mozzarelli, sera pleśniowego, camemberta itp, lub mieszanki różnych serów ***
*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220’C i pieczemy przez około 8-15 minut. Gdy ciasto się zrumieni, a ser roztopi sprawdzamy czy pizza jest już dobrze upieczona. Za pomocą drewnianej łopatki podnosimy brzeg – jeżeli ciasto jest miękkie i opada to oznacza, że pizza jeszcze chwilę musi się dopiec, jeżeli natomiast jest sztywne to oznacza, że pizza jest gotowa do jedzenia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Jaka proporcja do świeżych drożdży?
Polecam,
Spoko przepis, smaczne ciasto, szybko, łatwo, tanio !