Meksykańskie gołąbki w kapuście
Ciekawy pomysł na pyszny i niecodzienny obiad dla całej rodziny!
Składniki:
0,5kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
8-10 dużych liści kapusty
1 woreczek białego ryżu – 100g
1 jajko
1 marchew
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1 papryczka chilli
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
300ml bulionu lub rosołu
2 łyżki masła
*** Kapustę wkładamy do dużego garnka z wodą i gotujemy kilka minut, aż liście zaczną łatwo odchodzić. Nacinamy głąb i zdejmujemy pojedyncze liście ***
*** Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i odkładamy do przestudzenia. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy startą na tarce marchewkę oraz drobno pokrojone papryki i wszystko smażymy przez około 2 minuty ciągle mieszając. Całość odkładamy do przestudzenia ***
*** Do dużej miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***
*** Do masy mięsnej dodajemy ugotowany ryż, warzywa z patelni i posiekaną pietruszkę ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Na dużym liściu kapusty układamy po około 2 łyżki farszu ***
*** Farsz zawijamy ciasno w kapustę tworząc gołąbki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, układamy gołąbki i podsmażamy je na średnim ogniu przez kilka minut ***
*** Następnie przewracamy gołąbki na drugą stronę i ponownie podsmażamy przez kilka minut ***
*** Po tym czasie całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę – aż, kapusta zmięknie ***
*** Następnie powstały wywar przelewamy do innego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Gołąbki zalewamy sosem i gotujemy jeszcze przez kilka minut ***
*** Podajemy ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
-
SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
0,5 kg mielonego mięsa ??? To chyba dla przepiórki ? Pozdrawiam :-))
Z przepisu wychodzi 7-8 sporych gołąbków, u mnie była to cała duża patelnia, czyli porządna porcja obiadowa dla dużej rodziny. Jeżeli potrzeba więcej, to zawsze można zrobić gołąbki z podwójnej porcji składników.
zwykłe gołabki