Surówka wielowarzywna z kapustą pekińską
Taka surówka często gości na moim stole jako smaczny i kolorowy dodatek do obiadu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale najlepiej żeby poleżała w lodówce co najmniej pół godziny przed podaniem, aby smaki się przegryzły. Pyszny sos sprawia, że surówka jest bardzo soczysta i przepyszna. Polecam!
Składniki:
1/2 główki kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)
5 rzodkiewek
pół czerwonej cebuli
pół pęczka zielonej pietruszki
- Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka miodu
sól, pieprz
*** Kapustę drobno kroimy i przekładamy do dużej miski ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach ***
*** Papryki, cebulę i rzodkiewki kroimy w kosteczkę ***
*** Pietruszkę drobno siekamy ***
*** Wszystkie składniki łączymy razem, mieszamy ***
*** przygotowujemy sos : w miseczce mieszamy majonez, jogurt, miód, sok z cytryny oraz przeciśnięty czosnek ***
*** Tak przygotowany sos dodajemy do surówki ***
*** Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** Surówkę odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny przed podaniem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ