Bananowiec


Bananowiec

Pyszne ciasto z dużą ilością bananów, na kakaowym spodzie, zwieńczone galaretką i delikatną masą śmietankowo-czekoladową. Niebo w ustach! Ciasto jest dość proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

3 jajka

1/2 szklanki cukru

1 łyżka kakao

1/4 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżka wody

  • Masa bananowo-cytrynowa:

6 bananów

2 galaretki cytrynowe

2,5 szklanki wrzącej wody

  • Masa śmietankowa:

300ml śmietanki kremówki

200g serka mascarpone

60g mlecznej czekolady

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksując dokładamy po kolei po jednym żółtku ***

*** W osobnym naczyniu mieszamy mąki z kakao. Suche składniki przesiewamy do miski z ubitymi jajkami i wszystko delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy wodę i jeszcze krótko mieszamy ***

*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 32 x 20cm) i wylewamy do niej gotowe ciasto ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy przez około 15-20 minut – do suchego patyczka. ciasto odkładamy do wystudzenia ***

*** Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odkładamy do momentu, aż zacznie tężeć ***

*** Banany przecinamy wzdłuż na połówki i układamy na cieście ***

*** Na banany wykładamy tężejącą galaretkę i całość wkładamy do lodówki ***

*** Gdy galaretka już całkowicie stężeje przygotowujemy masę śmietankową. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu połączenia się składników (nie za długo, aby masa się nie zważyła) ***

*** Gotową masę wykładamy równomiernie na ciasto ***

*** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce mleczną czekoladę. Całość wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Bananowiec