Bananowiec
Pyszne ciasto z dużą ilością bananów, na kakaowym spodzie, zwieńczone galaretką i delikatną masą śmietankowo-czekoladową. Niebo w ustach! Ciasto jest dość proste w wykonaniu i myślę, że każdy sobie z nim poradzi. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody
- Masa bananowo-cytrynowa:
6 bananów
2 galaretki cytrynowe
2,5 szklanki wrzącej wody
- Masa śmietankowa:
300ml śmietanki kremówki
200g serka mascarpone
60g mlecznej czekolady
*** Przygotowujemy biszkopt: białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksując dokładamy po kolei po jednym żółtku ***
*** W osobnym naczyniu mieszamy mąki z kakao. Suche składniki przesiewamy do miski z ubitymi jajkami i wszystko delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec dodajemy wodę i jeszcze krótko mieszamy ***
*** Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 32 x 20cm) i wylewamy do niej gotowe ciasto ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy przez około 15-20 minut – do suchego patyczka. ciasto odkładamy do wystudzenia ***
*** Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odkładamy do momentu, aż zacznie tężeć ***
*** Banany przecinamy wzdłuż na połówki i układamy na cieście ***
*** Na banany wykładamy tężejącą galaretkę i całość wkładamy do lodówki ***
*** Gdy galaretka już całkowicie stężeje przygotowujemy masę śmietankową. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu połączenia się składników (nie za długo, aby masa się nie zważyła) ***
*** Gotową masę wykładamy równomiernie na ciasto ***
*** Na wierzch ciasta ścieramy na tarce mleczną czekoladę. Całość wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Pyszne ciasto. Dzięki za przepis, na pewno do niego wrócę!