Udka z kurczaka po węgiersku
Rewelacyjny kurczak w pysznym, lekko pikantnym sosie pomidorowym z cebulą i papryką. Danie jest proste w przygotowaniu, a można je podać zarówno z ryżem, jak i z makaronem albo z ziemniaczkami. Pyszny i treściwy obiad dla całej rodziny.
Składniki:
1 kg udek (lub pałek) z kurczaka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 papryczka chilli
200 ml bulionu
1/3 szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki gęstej śmietany
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, zioła prowansalskie
olej do smażenia
1 łyżka mąki
*** Mięso z kurczaka nacieramy przyprawami i całość odkładamy na minimum 1 godzinę ***
*** Po tym czasie przyprawione mięso podsmażamy z każdej strony na rumiano ***
*** Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek i smażymy, aż cebulka się zeszkli ***
*** Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz drobno posiekaną papryczkę chilli i całość razem przez chwilę podsmażamy ***
*** Dodajemy bulion oraz przecier pomidorowy, zagotowujemy i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 50 minut ***
*** Po tym czasie mięso zdejmujemy na chwilę z patelni, śmietankę mieszamy z łyżką mąki oraz z dwiema łyżkami goącego wywaru i całość wlewamy na patelnie. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje ***
*** Dodajemy mięso, mieszamy i całość przyprawiamy jeszcze do smaku solą oraz pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Danie bardzo smaczne. Niespełna 5-letnia córka je uwielbia, a to chyba najlepsza rekomendacja:) Nie daję jednak papryczki chilli do sosu, papryki czerwonej kroję tylko połowę, wlewam więcej bulionu i nie zabielam sosu śmietaną- taka wersja smakuje mojej rodzinie najbardziej. Polecam.