Wilgotne babeczki czekoladowe


Wilgotne babeczki czekoladowe

Mięciutkie i wilgotne w środku ciasto czekoladowe, bardzo przypominające w smaku  znane i lubiane brownie. Polecam!

 

 

Składniki:

150g gorzkiej czekolady

50g mlecznej czekolady

200g masła

1 i 1/3 szklanki cukru

1 i 1/3 szklanki mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

1/4 łyżeczki soli

  • Dodatkowo:

250g borówek lub malin

polewa czekoladowa (opcjonalnie)

 

 

*** Masło roztapiamy w garnuszku razem z czekoladą i odkładamy do wystudzenia ***

*** Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę ***

*** Dodajemy połowę masy czekoladowej, sól i mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy pozostałą czekoladę i ponownie mieszamy do połączenia się składników ***

*** Masę przekładamy do foremek na babeczki. Na wierzchu wykładamy owoce lekko wciskając je w ciasto ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 20-25 minut – do suchego patyczka (uwaga! Gotowe ciasto powinno być w środku wilgotne, ale masa nie powinna przyklejać się do patyczka) ***

*** Po wystudzeniu babeczki możemy dodatkowo polać rozpuszczoną czekoladą ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Wilgotne babeczki czekoladowe