Kurczak z kapustą po azjatycku
Zapraszam na pyszne danie w stylu azjatyckim. Ciekawy pomysł na szybki i prosty obiad z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym w roli głównej. Danie podajemy z ugotowanym makaronem (najlepiej „chińskim”) lub z ryżem. Polecam!
Składniki:
2 filety z kurczaka
1/4 główki kapusty
1 marchew
1 cebula
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia
- Sos:
1 łyżka masła orzechowego
2 starte ząbki czosnku
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka miodu
sok z 1 cytryny
4 łyżki ciepłej wody
*** Kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy solą i pieprzem ***
*** Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę (użyłam czerwonej) tniemy w piórka ***
*** Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju ***
*** Gdy mięso straci surowy kolor dodajemy przygotowane wcześniej warzywa, mieszamy i podsmażamy całość przez około 6 minut ***
*** W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu ***
*** Sos wlewamy na patelnie, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki ***
*** Danie podajemy z ugotowanym makaronem (najlepiej „chińskim”) lub z ryżem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Co za cudowny przepis doskonale wydobyte azjatyckie smaki które kocham zrobiłam podwójną porcję także ledwo zmieściła się w WOKu użyłam kapusty czerwonej bo taką miałam i dodałam ryż paraboliczny z czarnym. Przepis zapisuję ! Następnym razem dodam jeszcze orzechy nerkowca lub piniowe. Dziękuję i polecam wszystkim!
Zrobiłam dokładnie wg przepisu (a właściwie z maleńką modyfikacją, zamiast octu ryżowego, którego nie miałam użyłam octu jabłkowego). Wspaniale danie! Jedliśmy z makaronem ryżowym i chyba to jest najlepszy zestaw. Pyszne. Dziękuję.
Jadłam coś takiego, ale nie był to kurczak a kaczka po pekińsku, w azjatyckiej restauracji Pańska 85, danie było przepyszne, kaczka z wyjątkowa skórka, idealnym smakiem, soczysta i pyszna. Ze względu na to ten kurczak mnie intryguje i chyba spróbuje zrobić 🙂
Jakim cudem uzyskała Pani tak gęsty sos?
Masło orzechowe i miód są bardzo gęste, a zdjęcie zostało wykonane przed dodaniem wody do sosu.