Puszyste bułeczki maślane z czosnkiem i ziołami
Już podczas pieczenia tych pysznych bułeczek zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, długo zachowują świeżość i puszystość. Bułeczki wychodzą mięciutkie i znikają w zatrważającym tempie 😉
Składniki:
- Ciasto:
400g mąki pszennej
30g przestudzonego, roztopionego masła
3 łyżeczki drobnego cukru
1 łyżeczka soli
4g suchych drożdży
280ml letniego mleka
- Dodatkowo:
50g miękkiego masła
3 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
szczypta soli
1 jajko + 1 łyżka mleka – do posmarowania bułeczek
*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, aż powstanie jednolita, elastyczna masa ***
*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagniatamy je ponownie i dzielimy na 12 części. Formujemy okrągłe, płaskie bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Bułeczki przykrywamy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny ***
*** Po tym czasie jajko wbijamy do miseczki i mieszamy widelcem z mlekiem ***
*** Tak przygotowaną mieszanką smarujemy bułeczki z wierzchu ***
*** Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, posiekaną zieleniną i szczyptą soli ***
*** Na bułeczkach wykonujemy dwa nacięcia – poprzeczne albo na krzyż ***
*** W nacięciach umieszczamy masło ziołowe ***
*** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez 15 minut ***
*** Bułeczki pysznie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
jaki typ mąki?
Najlepsza będzie mąka pszenna typ 500 lub 550
Bułeczki wyszły pyszne, robi się je bardzo szybko i bez mycia zbędnych przedmiotów .
Ciasto zagniotłam w misce , 3 łyżeczki cukru jak dla mnie to za słodko więc następnym razem dam 1.5 łyżeczki .
Przepis zagości u mnie na stałe.