Świąteczne ciasto makowe z wiśniami
Delikatne i wilgotne blaty makowe przełożone lekko kwaskową, świeżo zrobioną frużeliną z wiśni i pysznym kremem śmietankowym na bazie mascarpone. Całość dopełniona polewą z gorzkiej czekolady. Niebo w ustach! Jest zdecydowanie ciasto z efektem wow. Idealne na święta i różnego rodzaju uroczystości rodzinne. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
200g mielonego maku
150g drobnego cukru
4 jajka
szczypta soli
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Frużelina wiśniowa:
400g mrożonych wiśni – bez pestek
pół szklanki cukru
pół szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Krem śmietankowy:
250g śmietanki kremówki 30 lub 36%
500g serka mascarpone
ok 3-4 łyżki cukru pudru – do smaku
- Polewa czekoladowa:
100g czekolady deserowej
3-5 łyżek mleka
*** Do przygotowania masy makowej używam kupionego w paczce zmielonego maku (nie mylić z masą makową z puszki). Zmielony mak zalewamy wrzątkiem do przykrycia i studzimy. Następnie dokładnie odciskamy z nadmiaru wody przez gazę lub ręczniczek kuchenny ***
*** Żółtka jaj ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę ***
*** utartych żółtek dodajemy odciśnięty mak, kaszę manną, bułkę tartą i proszek do pieczenia ***
*** Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników ***
*** W osobnej misce ubijamy białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę ***
*** Białka dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki o wymiarach 26x21cm (lub podobnej) wyłożonej papierem do pieczenia ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175’C przez około 40 minut – do suchego patyczka ***
*** Ciasto wyjmujemy z blaszki, studzimy i przekrawamy na dwa blaty ***
*** Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie przekładamy do garnuszka, dodajemy wodę i cukier. Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi owocami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do przestudzenia ***
*** Pierwszy biszkopt układamy w foremce do pieczenia i na wierzchu rozsmarowujemy frużelinę wiśniową ***
*** Przygotowujemy krem śmietankowy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Następnie ciągle miksując dodajemy partiami serek mascarpone. Mieszamy do połączenia się składników. Nie za długo aby krem się nie zważył. Gotowy krem dzielimy na dwie nierówne części: 2:3 i 1:3. Większą część wykładamy na wiśnie ***
*** Całość przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy resztą kremu. Ciasto wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i za pomocą wykałaczki mieszamy delikatnie z kremem aby powstały ozdobne wzorki ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin przed podaniem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Podziwiam Panią taki cienki biszkopt jak pani podzieliła na dwie części i czym .
Wspaniałe, łatwe w przygotowaniu i baaardzo smaczne, znikało ze stołu w mgnieniu oka. Dziękuję za super przepis ♡