Świąteczna babka makowa
Składniki na dwa makowce:
- Ciasto:
500g mąki
7g suchych drożdży
200ml ciepłego mleka
50g cukru
1 jajko
1 żółtko
125g masła
- Nadzienie:
ok. 800g masy makowej z puszki
- Dodatkowo:
Tłuszcz do wysmarowania foremek (masło lub margaryna)
bułka tarta do posypania foremek
lukier do polania makowców
*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***
*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 2 części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt prostokąta ***
*** Na każdym cieście rozsmarowujemy równomiernie po połowie masy makowej ***
*** Tak przygotowane ciasta zwijamy w rulony ***
*** Foremkę do babki lub keksówki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zwinięte rulony układamy w foremkach i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut ***
*** Pieczemy w temperaturze 200’C przez około 35 minut ***
*** Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy ją lukrem (u mnie cukier puder wymieszany z niewielką ilością ciepłej wody i odrobiną soku z cytryny) ***
*** SMACZNEGO ***