Świąteczna ryba w warzywach
Bożonarodzeniowe święta rybami stoją, więc myślę, że przyda się Wam przepis na soczystą i delikatną rybkę w pysznej zalewie z warzywami. Danie smakuje najlepiej po 2 dniach od przygotowania, kiedy składniki się przegryzą, dlatego warto wykonać je trochę wcześniej.
Składniki:
1 kg filetów rybnych (dorsz, miruna, mintaj itp)
sól, pieprz
mąka do obtoczenia ryby
olej do smażenia
- Warzywa:
2 cebule
1 słoik ogórków konserwowych
2 czerwone papryki
1 puszka kukurydzy konserwowej
- Zalewa:
1.5 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki pikantnego ketchupu
3 łyżki octu
1-2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli lub do smaku
*** Filety rybne myjemy, osuszamy i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem ***
*** Filety obtaczamy dokładnie w mące ***
*** Smażymy z dwóch stron na rumiano i układamy w żaroodpornym naczyniu ***
*** Cebulę kroimy w piórka, a ogórki i paprykę w kostkę ***
*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy paprykę oraz ogórki i wszystko razem przez chwilę podsmażamy ***
*** Zdejmujemy z ognia i dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, mieszamy **
*** Warzywa wykładamy równomiernie na usmażonej rybie ***
*** Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Sól i cukier dodajemy do smaku ***
*** Gorącą marynatą zalewamy rybę z warzywami i odkładamy do przestudzenia ***
*** Po wystudzeniu danie wkładamy do lodówki. Ryba smakuje najlepiej po 2 dniach od przygotowania, kiedy składniki się przegryzą ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ