Świąteczna ryba w warzywach


Świąteczna ryba w warzywach

Bożonarodzeniowe święta rybami stoją, więc myślę, że przyda się Wam przepis na soczystą i delikatną rybkę w pysznej zalewie z warzywami. Danie smakuje najlepiej po 2 dniach od przygotowania, kiedy składniki się przegryzą, dlatego warto wykonać je trochę wcześniej.

 

 

Składniki:

1 kg filetów rybnych (dorsz, miruna, mintaj itp)

sól, pieprz

mąka do obtoczenia ryby

olej do smażenia

  • Warzywa:

2 cebule

1 słoik ogórków konserwowych

2 czerwone papryki

1 puszka kukurydzy konserwowej

  • Zalewa:

1.5 szklanki wody

0,5 szklanki oleju

2 łyżki koncentratu pomidorowego

4 łyżki pikantnego ketchupu

3 łyżki octu

1-2 łyżki cukru

0,5 łyżeczki soli lub do smaku

 

 

*** Filety rybne myjemy, osuszamy i przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem ***

*** Filety obtaczamy dokładnie w mące ***

*** Smażymy z dwóch stron na rumiano i układamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Cebulę kroimy w piórka, a ogórki i paprykę w kostkę ***

*** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy paprykę oraz ogórki i wszystko razem przez chwilę podsmażamy ***

*** Zdejmujemy z ognia i dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, mieszamy **

*** Warzywa wykładamy równomiernie na usmażonej rybie ***

*** Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Sól i cukier dodajemy do smaku ***

*** Gorącą marynatą zalewamy rybę z warzywami i odkładamy do przestudzenia ***

*** Po wystudzeniu danie wkładamy do lodówki. Ryba smakuje najlepiej po 2 dniach od przygotowania, kiedy składniki się przegryzą ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE