Świąteczny makowiec luksusowy
Mięciutki i wilgotny makowiec w wersji na bogato. Maślane ciasto drożdżowe wypełnione masą makową, orzechami i miodem. Niezwykle smaczny wypiek, idealny na święta i wigilię.
Składniki na 2 makowce:
- Ciasto:
0,5 kg mąki
szczypta soli
150g masła
1/3 szklanki cukru
3 żółtka jaj
50g drożdży
200ml ciepłego mleka
- Masa makowa:
500g mielonego maku
3 białka jaj
szczypta soli
4 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła
5 łyżek miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
150g orzechów laskowych
150g rodzynek
150g płatków migdałowych
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki dowolnej marmolady
- Dodatkowo:
lukier do polania makowca
siekane orzechy do posypania
*** Przygotowujemy masę makową. Orzechy oraz migdały kroimy na drobne kawałki. Do zmielonego maku dodajemy miód, cukier waniliowy, masło, marmoladę, orzechy i bakalie, mieszamy ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do maku. Całość delikatnie mieszamy ***
*** Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, wlewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia ***
*** Masło roztapiamy w garnuszku i odkładamy do przestudzenia ***
*** Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru oraz szczyptę soli. Dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka oraz resztę mleka ***
*** Całość zagniatamy, a następnie wlewamy letnie masło. Zagniatamy ponownie, aż masło wsiąknie w ciasto, Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia ***
*** Ciasto po wyrośnięciu powinno podwoić swoją objętość ***
*** Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części ***
*** Każde ciasto rozwałkowujemy na prostokątny, cienki placek ***
*** Na każdy placek nakładamy masę makową, zostawiając centymetr wolnego miejsca na brzegach ***
*** Ciasto zwijamy ciasno w rulony. Końce ciasta podwijamy pod spód ***
*** Rulony zawijamy luźno w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 centymetr wolnego miejsca, gdyż makowiec jeszcze urośnie. Zwinięte ciasto odkładamy na około 20 minut w ciepłe miejsce ***
*** Makowce wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem i posypujemy siekanymi orzechami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ