Świąteczny makowiec luksusowy


Świąteczny makowiec luksusowy

Mięciutki i wilgotny makowiec w wersji na bogato. Maślane ciasto drożdżowe wypełnione masą makową, orzechami i miodem. Niezwykle smaczny wypiek, idealny na święta i wigilię.

 

 

Składniki na 2 makowce:

  • Ciasto:

0,5 kg mąki

szczypta soli

150g masła

1/3 szklanki cukru

3 żółtka jaj

50g drożdży

200ml ciepłego mleka

  • Masa makowa:

500g mielonego maku

3 białka jaj

szczypta soli

4 łyżki cukru

2 łyżki miękkiego masła

5 łyżek miodu

1 łyżeczka cukru waniliowego

150g orzechów laskowych

150g rodzynek

150g płatków migdałowych

50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

2 łyżki dowolnej marmolady

  • Dodatkowo:

lukier do polania makowca

siekane orzechy do posypania

 

 

*** Przygotowujemy masę makową. Orzechy oraz migdały kroimy na drobne kawałki. Do zmielonego maku dodajemy miód, cukier waniliowy, masło, marmoladę, orzechy i bakalie, mieszamy  ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do maku. Całość delikatnie mieszamy ***

*** Przygotowujemy  ciasto. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, wlewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia ***

*** Masło roztapiamy w garnuszku i odkładamy do przestudzenia ***

*** Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru oraz szczyptę soli. Dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka oraz resztę mleka ***

*** Całość zagniatamy, a następnie wlewamy letnie masło. Zagniatamy ponownie, aż masło wsiąknie w ciasto, Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia ***

*** Ciasto po wyrośnięciu powinno podwoić swoją objętość ***

*** Ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części ***

*** Każde ciasto rozwałkowujemy na prostokątny, cienki placek ***

*** Na każdy placek nakładamy masę makową, zostawiając centymetr wolnego miejsca na brzegach ***

*** Ciasto zwijamy ciasno w rulony. Końce ciasta podwijamy pod spód ***

*** Rulony zawijamy luźno w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 centymetr wolnego miejsca, gdyż makowiec jeszcze urośnie. Zwinięte ciasto odkładamy na około 20 minut w ciepłe miejsce  ***

*** Makowce wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez około 40 minut. Po wystudzeniu ciasto polewamy lukrem i posypujemy siekanymi orzechami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE