Pyszne kapuśniaczki z kruchego ciasta
Delikatne, maślane i niezwykle kruche paszteciki z kapustą i grzybami. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pyszna przekąska i jako dodatek do zup: barszczu, grzybowej, cebulowej, rybnej itp.
Składniki:
- Ciasto:
350g mąki
200g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
100g gęstego jogurtu naturalnego
- Dodatkowo:
1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików
- Farsz:
0,5 kg kapusty kwaszonej z marchewką
100g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek (zamiennie można też użyć grzybów suszonych- 50g)
1 cebula
2 liście laurowe
1 łyżka masła
3 kulki ziela angielskiego
sól i pieprz
*** Przygotowujemy farsz. Kapustę płuczemy żeby nie była zbyt kwaśna i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy, przestudzamy i usuwamy ziele angielskie oraz liście laurowe ***
*** Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i przesmażamy a następnie dusimy na patelni razem z drobno posiekaną cebulką. Jeżeli używamy grzybów suszonych należy je zalać wodą i odstawić na kilka godzin a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć z cebulką ***
*** Grzyby przekładamy do ugotowanej kapusty, dodajemy masło, mieszamy i wszystko razem podsmażamy ***
*** Farsz przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i drobno kroimy lub mielimy w malakserze. Odkładamy do wystudzenia ***
*** Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę ***
*** Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Wzdłuż jednego boku układamy porcje farszu ***
*** Ciasto zwijamy tak aby farsz znajdował się w środku. Powstały wałek odcinamy od reszty ciasta ***
*** Wałek kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Gotowe paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odstępach od siebie ponieważ trochę urosną podczas pieczenia. Postępujemy tak, aż do wyczerpania ciasta ***
*** Następnie paszteciki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Na pasztecikach robimy małe nacięcia ***
*** Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 30 minut- do zrumienienia ***
*** Najlepiej smakują podane na ciepło ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ