Pyszne kapuśniaczki z kruchego ciasta


Pyszne kapuśniaczki z kruchego ciasta

Delikatne, maślane i niezwykle kruche paszteciki z kapustą i grzybami. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pyszna przekąska i jako dodatek do zup: barszczu, grzybowej, cebulowej, rybnej itp.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

350g mąki

200g masła

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

100g gęstego jogurtu naturalnego

  • Dodatkowo:

1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików

  • Farsz:

0,5 kg kapusty kwaszonej z marchewką

100g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek (zamiennie można też użyć grzybów suszonych- 50g)

1 cebula

2 liście laurowe

1 łyżka masła

3 kulki ziela angielskiego

sól i pieprz

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Kapustę płuczemy żeby nie była zbyt kwaśna i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy, przestudzamy i usuwamy ziele angielskie oraz liście laurowe ***

*** Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i przesmażamy a następnie dusimy na patelni razem z drobno posiekaną cebulką. Jeżeli używamy grzybów suszonych należy je zalać wodą i odstawić na kilka godzin a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć z cebulką ***

*** Grzyby przekładamy do ugotowanej kapusty, dodajemy masło, mieszamy i wszystko razem podsmażamy ***

*** Farsz przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i drobno kroimy lub mielimy w malakserze. Odkładamy do wystudzenia ***

*** Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę ***

*** Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Wzdłuż jednego boku układamy porcje farszu ***

*** Ciasto zwijamy tak aby farsz znajdował się w środku. Powstały wałek odcinamy od reszty ciasta ***

*** Wałek kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Gotowe paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odstępach od siebie ponieważ trochę urosną podczas pieczenia. Postępujemy tak, aż do wyczerpania ciasta ***

*** Następnie paszteciki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Na pasztecikach robimy małe nacięcia ***

*** Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 30 minut- do zrumienienia ***

*** Najlepiej smakują podane na ciepło ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE