Rewelacyjny syrop na odporność i przeziębienie
Domowy, naturalny lek działający przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się przy przeziębieniu, grypie oraz infekcjach górnych dróg oddechowych, a także profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności. Syrop możemy pić łyżką lub dodawać do herbaty (razem z cytrynką i imbirem), tylko należy pamiętać, że herbatka nie może być gorąca gdyż wówczas nasz specyfik straci swe zdrowotne właściwości. SMACZNEGO – NA ZDROWIE!
Składniki na 1 słoik 0,5 litra:
3 cytryny
korzeń imbiru ok 5 cm
3 goździki
opcjonalnie: 2 gwiazdki anyżu
1 szklanka płynnego miodu
*** Cytryny szorujemy szczoteczką, myjemy, a następnie wyparzamy wrzątkiem i osuszamy ***
*** Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki ***
*** Cytryny również kroimy w plastry ***
*** W wyparzonym słoiku układamy warstwę cytryny oraz imbiru i całość zakrywamy warstwą miodu. Potrząsamy delikatnie słoikiem aby miód dostał się we wszystkie szczeliny ***
*** W ten sposób cały słoik wypełniamy cytryną, imbirem i miodem. Pomiędzy składnikami dokładamy także goździki oraz opcjonalnie anyż ***
*** Słoik zakręcamy, delikatnie potrząsamy i odstawiamy na 24 godziny. Sok z cytryny sprawi, że syrop będzie znacznie rzadszy od wlanego miodu. Otrzymany syrop przechowujemy w lodówce ***
*** Syrop możemy pić łyżką – 3 razy dziennie po 1 łyżce w trakcie przeziębienia lub 1 raz dziennie po 1 łyżce profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności. Syrop możemy także dodawać do herbaty (razem z cytrynką i imbirem), tylko należy pamiętać, że herbata nie może być gorąca gdyż wówczas syrop straci swe zdrowotne właściwości ***
*** NA ZDROWIE ***
POLECAM TAKŻE:
- ŚWIĄTECZNY LIKIER MANDARYNKOWY PRZEPIS TUTAJ (klik)
- NALEWKA ŚWIĄTECZNA PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Witam, czy na te 24 godz ma być też w lodówce czy w temp. pokojowej ?
W temperaturze pokojowej, u mnie stoi na blacie w kuchni 😉
Witam, czy zamiast świeżego imbiru w plastrach można dodać imbir z tytki w proszku? Jeśli tak, to w jakich ilościach?
Jak dlugo można ten syrop przechowywać w lodówce
Do około miesiąca.
Jeżeli wstawię syrop do lodówki czy muszę wyciągnąć cytryny i imbir? Pozostawić sam syrop?
Nie wyciągamy cytryn i imbiru. Całość wkładamy do lodówki. Cytrynki i imbir można również dodawać do herbatki.