Pieczona szynka faszerowana


Pieczona szynka faszerowana

Smaczny i treściwy obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku! Mięso wieprzowe nadziewane cebulą, wędzonym boczkiem oraz papryką wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Do tak przygotowanego obiadu polecam podać pieczone ziemniaczki, które zrobimy w piekarniku, razem z mięsem.

 

 

Składniki:

ok. 1,3 kg szynki wieprzowej

1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej)

10dkg wędzonego boczku

pół czerwonej papryki

pół żółtej papryki

  • Marynata:

2 łyżki oleju

2 starte lub przeciśnięte ząbki czosnku

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka mielonej papryki

szczypta chilli

szczypta pieprzu mielonego

 

 

 

*** W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty ***

*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc ***

*** Po tym czasie mięso nacinamy w plastry (ale nie przecinamy do końca, dół mięsa ma pozostać w całości) ***

*** Cebulę, papryki oraz boczek kroimy w plasterki ***

*** Następnie mięso faszerujemy boczkiem oraz cebulą ***

** Między plastry karkówki układamy naprzemiennie raz czerwoną, a raz żółtą paprykę ***

*** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Naczynie przykrywamy żaroodporną pokrywką lub folią aluminiową albo wkładamy do foliowego worka do pieczenia i związujemy końce ***

*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na 1,5 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub rozcinamy folię, polewamy mięso powstałym sosem i pieczemy dalej bez przykrycia aby mięso się przyrumieniło ***

*** Mięso podajemy pokrojone w poprzeczne plastry i polane sosem, który powstał w naczyniu podczas pieczenia ***

*** Do tak upieczonej szynki polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ  ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE