Pieczona szynka faszerowana
Smaczny i treściwy obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku! Mięso wieprzowe nadziewane cebulą, wędzonym boczkiem oraz papryką wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Do tak przygotowanego obiadu polecam podać pieczone ziemniaczki, które zrobimy w piekarniku, razem z mięsem.
Składniki:
ok. 1,3 kg szynki wieprzowej
1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej)
10dkg wędzonego boczku
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
- Marynata:
2 łyżki oleju
2 starte lub przeciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka mielonej papryki
szczypta chilli
szczypta pieprzu mielonego
*** W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty ***
*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc ***
*** Po tym czasie mięso nacinamy w plastry (ale nie przecinamy do końca, dół mięsa ma pozostać w całości) ***
*** Cebulę, papryki oraz boczek kroimy w plasterki ***
*** Następnie mięso faszerujemy boczkiem oraz cebulą ***
** Między plastry karkówki układamy naprzemiennie raz czerwoną, a raz żółtą paprykę ***
*** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu ***
*** Naczynie przykrywamy żaroodporną pokrywką lub folią aluminiową albo wkładamy do foliowego worka do pieczenia i związujemy końce ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na 1,5 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub rozcinamy folię, polewamy mięso powstałym sosem i pieczemy dalej bez przykrycia aby mięso się przyrumieniło ***
*** Mięso podajemy pokrojone w poprzeczne plastry i polane sosem, który powstał w naczyniu podczas pieczenia ***
*** Do tak upieczonej szynki polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ