Kruche ciasto z brzoskwiniami i bezą
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na kruchym spodzie z puszystą bezą i soczystymi brzoskwiniami. Niezwykle smaczne i eleganckie ciacho. Polecam!
Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 26×21 cm.
Składniki:
- CIASTO:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g masła
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
4 żółtka
- BEZA:
4 białka
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
- DODATKOWO:
2-3 brzoskwinie
2 łyżki kaszy manny
*** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na czas przygotowania dalszych składników ***
*** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***
*** Połowę ciasta wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w lodówce. Użyłam foremki o wymiarach 26×21 cm ***
*** Ciasto posypujemy równomiernie dwoma łyżkami kaszy manny. Na ciasto wykładamy pokrojone w grube plastry brzoskwinie ***
*** Na owocach delikatnie rozsmarowujemy beze ***
*** Na bezę ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą połowę ciasta z lodówki ***
*** Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 35 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Czy można użyć brzoskwiń z puszki
Myślę, że powinno się udać z brzoskwiniami z puszki ale trzeba je wcześniej dobrze odsączyć
Bardzo dziękuję za inspirację… Cieszę się, że przepis klasyczny – na szklanki i łyżeczki.:)