Żeberka pieczone z warzywami w worku


Żeberka pieczone z warzywami w worku

Mięsko i warzywa pieczone razem bez dodatku tłuszczu. Jednocześnie z tym daniem możemy upiec w piekarniku pyszne i chrupiące ziemniaczki – PRZEPIS TUTAJ  i mamy cały obiad za jednym zamachem. Żeberka przygotowane w ten sposób są bardzo kruche, soczyste i niezwykle aromatyczne. Super obiad.

 

 

Składniki:

ok 1 kg żeberek

1/3 główki kapusty

3 pomidory

1 cebula

2 marchewki

1 młoda cukinia

2 łyżki ulubionych ziół świeżych lub suszonych (u mnie tymianek, majeranek, pietruszka)

Przyprawy: sól, pieprz

 

 

*** Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy solą oraz pieprzem ***

*** Kapustę grubo szatkujemy. Pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki ***

*** Marchew obieramy i kroimy w grube krążki, cukinie przekrawamy w poprzek na pół, a następnie kroimy w duże plastry, cebule tniemy w piórka, świeże zioła (jeżeli ich używamy) grubo siekamy ***

*** Do warzyw i ziół dodajemy przyprawione mięso i wszystko umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia.Całość przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy. Końce rękawa związujemy, a z wierzchu robimy dwie małe dziurki za pomocą igły lub wykałaczki ***

*** Całość układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C – z termoobiegiem lub 200’C – funkcja góra-dół i pieczemy przez około 85 minut . Około 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw foliowy w celu przyrumienienia mięsa ***

*** Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem i warzywami – PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE