Żeberka pieczone z warzywami w worku
Mięsko i warzywa pieczone razem bez dodatku tłuszczu. Jednocześnie z tym daniem możemy upiec w piekarniku pyszne i chrupiące ziemniaczki – PRZEPIS TUTAJ i mamy cały obiad za jednym zamachem. Żeberka przygotowane w ten sposób są bardzo kruche, soczyste i niezwykle aromatyczne. Super obiad.
Składniki:
ok 1 kg żeberek
1/3 główki kapusty
3 pomidory
1 cebula
2 marchewki
1 młoda cukinia
2 łyżki ulubionych ziół świeżych lub suszonych (u mnie tymianek, majeranek, pietruszka)
Przyprawy: sól, pieprz
*** Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy solą oraz pieprzem ***
*** Kapustę grubo szatkujemy. Pomidory kroimy w ćwiartki lub ósemki ***
*** Marchew obieramy i kroimy w grube krążki, cukinie przekrawamy w poprzek na pół, a następnie kroimy w duże plastry, cebule tniemy w piórka, świeże zioła (jeżeli ich używamy) grubo siekamy ***
*** Do warzyw i ziół dodajemy przyprawione mięso i wszystko umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia.Całość przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy. Końce rękawa związujemy, a z wierzchu robimy dwie małe dziurki za pomocą igły lub wykałaczki ***
*** Całość układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C – z termoobiegiem lub 200’C – funkcja góra-dół i pieczemy przez około 85 minut . Około 10 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw foliowy w celu przyrumienienia mięsa ***
*** Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem i warzywami – PRZEPIS TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ