Risotto z grzybami


Risotto z grzybami

Pyszny, aromatyczny i szybki obiad. Kremowy ryż z masłem, ziołami i świeżymi grzybami leśnymi wzbogacony pikantną paprykową nutką. Jeśli nie lubimy papryczki chilli lub chcemy uzyskać mniej ostry smak potrawy, możemy zmniejszyć jej ilość lub zupełnie pominąć ten składnik. Do przygotowania potrawy możemy także użyć grzybów mrożonych, wówczas należy je rozmrozić i dobrze odsączyć przed smażeniem.

 

 

Składniki:

1 szklanka ryżu do risotto Arborio

1/3 szklanki białego wina

2 szklanki bulionu

3 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego)

250g świeżych grzybów leśnych

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 papryczka chilli – opcjonalnie

pół pęczka zielonej pietruszki

Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich lub sycylijskich

tarty parmezan do posypania

 

 

 

 

*** W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, wsypujemy suszone zioła prowansalskie lub sycylijskie i dodajemy  odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy ***

*** Wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami ***

*** Następnie do ryżu dodajemy wino i odparowujemy. Wlewamy połowę bulionu i gotujemy, aż ryż wchłonie większość płynu ***

*** Dodajemy drugą część bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10 minut, aż ryż będzie miękki ***

*** W międzyczasie przygotowujemy grzyby.  Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce masła drobno pokrojoną cebulę i czosnek ***

*** Świeże grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w średniej wielkości kostkę ***

*** Pokrojone grzyby dokładamy na patelnię i smażymy razem z cebulą często mieszając przez około 5 minut. Następnie dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli (opcjonalnie) i posiekaną zieloną pietruszką, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** Grzyby dodajemy do ugotowanego ryżu, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku ***

*** Risotto z grzybami podajemy posypane tartym parmezanem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE