Chrupiące smażone grzyby leśne
Sezon na grzyby w pełni, a ja je wprost uwielbiam. Tak samo lubię je zbierać jak i jeść. Niestety nie mogłam wybrać się w ten weekend na grzybobranie, ale zostałam hojnie obdarowana tymi darami lasu przez moją cudowną kuzynkę. Mój ulubiony sposób na przyrządzenie świeżych grzybów to smażenie ich na rumiano, dzięki czemu zyskują przepyszną, chrupiącą skórkę, a w środku pozostają mięciutkie i aromatyczne. Polecam!
Składniki:
Dowolna ilość świeżych grzybów leśnych
sól
mąka do obtoczenia grzybów
olej lub masło klarowane do smażenia
świeże pieczywo lub grzanki do podania
*** Grzyby oczyszczamy i płuczemy ***
*** W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą (użyłam pół łyżki soli), wrzucamy do niej grzyby i obgotowujemy przez około 3 minuty ***
*** Po tym czasie grzyby odcedzamy i przelewamy czystą wodą ***
*** Do smażenia używam samych kapeluszy, ogonki odkrawam i drobno pokrojone dodaje do sosu lub zupy grzybowej. Grzyby delikatnie solimy ***
*** Kapelusze obtaczamy kolejno w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim grzyby ***
*** Smażymy z dwóch stron do momentu, aż powstanie rumiana, chrupiąca skórka. Po zdjęciu z patelni grzyby odsączamy na ręczniku papierowym ***
*** Grzyby podajemy ze świeżym pieczywem albo z grzankami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ