Grysikowiec ze śliwkami
Pyszne połączenie kruchego ciasta kakaowego ze śmietankową masą grysikową i soczystymi śliwkami. Proste, bardzo smaczne i w miarę szybkie w przygotowaniu ciasto. Polecam!
Składniki:
- Kruche ciasto:
330g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
3 łyżki kakao
200g masła lub margaryny
5 żółtek
- Masa grysikowa:
5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
500g gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 budyń śmietankowy (40gram)
2/3 szklanki kaszy manny
- Dodatkowo:
500g śliwek węgierek
*** Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto i dzielimy na dwie równe części ***
*** Jedną część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Drugą część ciasta kroimy na plastry i układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja blaszka ma wymiary 26×26 centymetry ***
*** Ciasto rozgniatamy palcami, tak aby wykleić nim cały spód blaszki. Rozgniecione ciasto nakłuwamy widelcem ***
*** Spód ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut. Podpieczony spód odkładamy do przestudzenia ***
*** Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy zacznie powstawać piana dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej i lśniącej piany ***
*** Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy do piany śmietanę, mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencje dodajemy budyń (sam proszek) i kaszę manną, ponownie dokładnie mieszamy ***
*** Tak przygotowaną masę przekładamy na podpieczony wcześniej spód. Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Połówki śliwek układamy na masie skórką do dołu ***
*** Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 50 minut ***
*** Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do wystudzenia ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ