Racuszki na jogurcie ze śliwkami


Racuszki na jogurcie ze śliwkami

Puszyste, mięciutkie i rumiane placuszki jogurtowe z owocami. Świetny pomysł na pyszny deser lub podwieczorek, który zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.

 

 

Składniki:

2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego

2 jajka

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

ok 10 śliwek węgierek

olej do smażenia

cukier puder do posypania

 

 

 

*** Jogurt naturalny rozcieramy z jajkami, a następnie mieszamy z mąką, cukrami oraz proszkiem do pieczenia – na gładką masę ***

*** Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy w paseczki ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy po dwie łyżki ciasta na każdy racuszek. Zostawiamy odstępy gdyż placki urosną podczas smażenia ***

*** Na placuszkach układamy po kilka plasterków śliwek ***

*** Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

Komentarz do “Racuszki na jogurcie ze śliwkami

  • Kasia

    Wczoraj przygotowałam te racuszki na obiad, rodzinka nie mogła się nachwalić,zniknęły z talerza błyskawicznie:) Dałam jednak więcej cukru niż w przepisie.