Wiejska zupa z klopsikami
Treściwa, syta i aromatyczna zupa z mnóstwem warzyw, pieczarkami, kaszą oraz mięsnymi klopsikami. Pyszny obiad dla całej rodziny!
Składniki:
1,5 – 2 litra wody lub bulionu warzywnego
1/4 główki kapusty
1-2 ziemniaki
1 marchew
1 kalarepa
30dkg fasolki szparagowej
pół kalafiora
3-4 pieczarki
1 cebula
garść zieleniny typu: pietruszka, koperek, nać selera, lubczyk, itp.
2-3 łyżki kaszy jęczmiennej
sól i pieprz
- Klopsiki:
350g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 łyżka kaszki manny
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
1/3 szklanki mąki do obtoczenia klopsików
- Zasmażka
2 łyżki masła
1-2 łyżki mąki
*** Kapustę kroimy w grubą kostkę ***
*** Ziemniaki, marchew i kalarepę obieramy oraz kroimy w kostkę ***
*** Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki ***
*** Fasolkę szparagową myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki ***
*** Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki ***
*** Zieleninę myjemy i drobno siekamy ***
*** Wszystkie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy ***
*** Dodajemy kaszę oraz obraną cebulę (w całości) ***
*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszką manną oraz przyprawami – do smaku ***
*** Z masy mięsnej formujemy wilgotnymi dłońmi małe klopsiki i obtaczamy je w mące ***
*** Klopsiki wrzucamy do gotującej się zupy, zmniejszamy ogień i całość gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut ***
*** Następnie przygotowujemy zasmażkę. Masło roztapiamy w małym garnuszku, dodajemy mąkę i zasmażamy przez chwilę ciągle mieszając ***
*** Zasmażkę przekładamy do gotującej się zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ