Leśny skrzat – ciasto bez pieczenia
Bardzo smaczne i efektowne ciasto na herbatnikach przełożone dwiema masami: delikatną i słodką jogurtową oraz wyrazistą i lekko kwaskową owocową. Oba kremy świetnie ze sobą współgrają i tworzą smakowitą całość. Ciasto jest łatwe w wykonaniu i nie wymaga pieczenia.
Składniki:
- Masa owocowa:
450g owoców leśnych typu jagody, maliny, jeżyny, borówki itp. – świeże lub mrożone
4 łyżki cukru
300ml śmietanki kremówki 20 – 36%
2 galaretki o smaku owoce leśne
- Masa jogurtowa:
450ml jogurtu naturalnego
50 ml słodkiej śmietanki 18, 30 lub 36%
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru pudru
- Dodatkowo:
duża paczka herbatników – ok 40 sztuk
śmietana szczecinecka 18% lub inna kwaśna śmietana 180g
1 łyżka cukru pudru
*** Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier rozpuści się ***
*** Następnie całość blendujemy na gładki mus (można też owoce przetrzeć przez sitko aby pozbyć się pestek). Do gorącego musu wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. W razie gdyby mus był zbyt kwaśny można go dodatkowo dosłodzić cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Całość odkładamy do całkowitego wystudzenia. 1/4 szklanki szklanki musu owocowego odkładamy do ozdobienia wierzchu ciasta ***
*** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno ***
*** Dodajemy partiami zmiksowane owoce i delikatnie mieszamy ***
*** Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 21×21 cm) ***
*** Na herbatniki wylewamy delikatnie masę owocową ***
*** Całość przykrywamy kolejną warstwą herbatników i wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy masę jogurtową: żelatynę przesypujemy do szklanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka minut. W małym rondlu zagotowujemy śmietanę, zestawiamy z palnika i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie trzepaczką do czasu, aż cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy, aby mieszanina trochę przestygła. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie do jogurtu, cały czas mieszając, pomału wlewamy żelatynę rozpuszczoną w śmietanie ***
*** Jogurtową masą zalewamy ciasto ***
*** Przykrywamy kolejną warstwą herbatników ***
*** Śmietanę szczecinecką (lub inną kwaśną śmietanę) mieszamy dokładnie z cukrem pudrem ***
*** Śmietankę rozsmarowujemy na herbatnikach ***
*** Na wierzchu ciasta wylewamy odłożony wcześniej mus tworząc paseczki, a następnie małym patyczkiem lub wykałaczką przeciągamy w poprzek po wierzchu, tak aby powstał rozmazany wzorek ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc ***
*** Przed podaniem ciasto możemy przyozdobić świeżymi owocami i listkami mięty ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Do tych ugotowanych owoców to galaretki dodac sam proszek? Czy je rozrabiac z wodą?
U mnie w wersji na biszkopcie i jako malinowy skrzat ciasto pyszne, orzeźwiające i szybko znikające
Rewelacyjne ciasto. Bardzo nam smakowało. Łatwe w przygotowaniu i rzeczywiście przepyszne!
Super herbaciano leśne ciasteczka.pochwała i dziękuję za prosty przepisik