Czekoladowe ciasto z cukinii
W smaku przypomina brownie, jest wilgotne i mocno czekoladowe. Cukinia nie jest wcale wyczuwalna, aż trudno zgadnąć, że jest w środku. Łatwe i przepyszne ciasto w którym naprawdę można się zakochać!
Składniki:
**WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
350g cukinii
300g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g kakao
2 jajka
110g masła
250g cukru
16g cukru waniliowego
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
125ml oleju
50g czekolady mlecznej (można użyć gorzkiej czekolady)
- Polewa czekoladowa:
50g mlecznej czekolady
50g gorzkiej czekolady
50ml mleka
*** Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka i ucieramy, aż składniki się połączą. Pomału wlewamy olej nie przestając ucierania, a następnie stopniowo dodajemy jogurt ***
*** Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem. Do masy maślanej dodajemy w dwóch turach suche składniki i dokładnie łyżką – tylko do momentu połączeia się składników ***
*** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Czekoladę kroimy na małe kawałki ***
*** Cukinię i czekoladę dokładamy do ciasta i delikatnie mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (moja foremka ma wymiary 25×25 cm) ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 50 minut – lub dłużej do tzw suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnuszka wlewamy mleko, wkładamy obie czekolady i gotujemy ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa ***
*** Płynną czekoladą polewamy ciasto ***
*** Ciasto odkładamy do zastygnięcia polewy ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Na jaką blaszkę to jest ??
Pysznie wygląda
Czy można zamienić mąkę pszenną na bezglutenową? Która byłaby odpowiednia, mąka ryżowa, kokosowa, jaglana?