Sznycle jogurtowe
Kruche, mięciutkie, chrupiące i soczyste kotleciki z kurczaka w jogurtowej panierce. Możemy je podać z frytkami lub ziemniaczkami i ulubioną surówką. Bardzo smaczne i aromatyczne danie, polecam!
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
150g gęstego jogurtu naturalnego
1 jajko
1/3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chilli
- Dodatkowo:
1 szklanka mąki do obtoczenia
olej do smażenia
*** Filety z kurczaka kroimy w plastry ***
*** Każdego sznycla delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa ***
*** Do miski przekładamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy oraz mąkę ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite dość gęste ciasto ***
*** Do ciasta wkładamy rozbite sznycle, mieszamy i całość odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę (może być kilka godzin lub cała noc) ***
*** Na 20 minut przed smażeniem kotlety wyjmujemy z lodówki. Mięso panierujemy w mące z dwóch stron ***
*** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na rumiano ***
*** Podajemy z frytkami lub ziemniaczkami i ulubioną surówką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ