Kremowa zupa z cukinią i grzankami


Kremowa zupa z cukinią i grzankami

Delikatna, letnia zupa krem z cukinii, ziemniaków, pora i cebuli. Podana z chrupiącymi grzankami i prażonymi ziarnami słonecznika oraz keksem śmietany lub jogurtu naturalnego smakuje wyśmienicie. Polecam!

 

 

Składniki:

3 młode cukinie

3 niewielkie ziemniaki

pół pora – zielona część

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 litr bulionu lub rosołu

1 łyżka masła

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

  • Dodatkowo:

3 kromki chleba tostowego

3 łyżeczki masła

jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – kilka łyżek

opcjonalnie – nasiona słonecznika lub pestki dyni

 

 

*** Cukinie myjemy i kroimy w kostkę, nie obieramy jej ze skórki ***

*** Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ***

*** W dużym garnku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i smażymy przez kilka sekund ***

*** Dodajemy drobno pokrojonego pora i jeszcze przez chwilę podsmażamy ***

*** Do garnka przekładamy pokrojoną cebulę oraz ziemniaki i całość smażymy ciągle mieszając przez około 3 minuty ***

*** Następnie całość zalewamy bulionem lub rosołem i zagotowujemy ***

*** Zupę gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw – przez około 20 minut ***

*** Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej ***

*** Przygotowujemy grzanki: kromki chleba tostowego smarujemy masłem ***

*** Kroimy w kostkę i smażymy na patelni ciągle mieszając, aż grzanki całkowicie się zrumienią ***

*** Zupę nalewamy w miseczki i na każdą porcję nakładamy łyżkę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany ***

*** Przed podaniem posypujemy grzankami i opcjonalnie prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika lub pestkami dyni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE