Kremowa zupa z cukinią i grzankami
Delikatna, letnia zupa krem z cukinii, ziemniaków, pora i cebuli. Podana z chrupiącymi grzankami i prażonymi ziarnami słonecznika oraz keksem śmietany lub jogurtu naturalnego smakuje wyśmienicie. Polecam!
Składniki:
3 młode cukinie
3 niewielkie ziemniaki
pół pora – zielona część
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu lub rosołu
1 łyżka masła
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Dodatkowo:
3 kromki chleba tostowego
3 łyżeczki masła
jogurt naturalny lub kwaśna śmietana – kilka łyżek
opcjonalnie – nasiona słonecznika lub pestki dyni
*** Cukinie myjemy i kroimy w kostkę, nie obieramy jej ze skórki ***
*** Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ***
*** W dużym garnku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i smażymy przez kilka sekund ***
*** Dodajemy drobno pokrojonego pora i jeszcze przez chwilę podsmażamy ***
*** Do garnka przekładamy pokrojoną cebulę oraz ziemniaki i całość smażymy ciągle mieszając przez około 3 minuty ***
*** Następnie całość zalewamy bulionem lub rosołem i zagotowujemy ***
*** Zupę gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw – przez około 20 minut ***
*** Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej ***
*** Przygotowujemy grzanki: kromki chleba tostowego smarujemy masłem ***
*** Kroimy w kostkę i smażymy na patelni ciągle mieszając, aż grzanki całkowicie się zrumienią ***
*** Zupę nalewamy w miseczki i na każdą porcję nakładamy łyżkę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany ***
*** Przed podaniem posypujemy grzankami i opcjonalnie prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika lub pestkami dyni ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ