Bułki czosnkowe
Pyszne domowe bułeczki z masłem, czosnkiem i pietruszką. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz puszyste w środku. Już sam zapach bułeczek, który podczas pieczenia roznosi się po całym mieszkaniu przyprawia o zawrót głowy i powoduje ślinotok 😉 Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
250ml ciepłej wody (nie gorącej!)
25g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
- Masło czosnkowe:
20g masła
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
- Dodatkowo:
1 jajko + 2 łyżki mleka
*** Do miski wlewamy 250ml ciepłej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy ***
*** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajko oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta ***
*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Wyrośnięte ciasto wyrabiamy raz jeszcze i dzielimy na 6, 9 lub 12 części – w zależności czy chcemy uzyskać duże, średnie czy małe bułeczki ***
*** Z ciasta formujemy podłużne bułeczki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odkładamy ponownie do wyrośnięcia na około30 minut ***
*** W międzyczasie przygotowujemy masło czosnkowe: do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekaną pietruszkę i dokładnie mieszamy ***
*** Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy jajkiem rozmieszanym z dwiema łyżkami mleka ***
*** Następnie w bułeczkach robimy poprzeczne nacięcia ***
*** W nacięcia nakładamy masło czosnkowe ***
*** Bułeczki pieczemy w temperaturze 200’C przez około 15- 20 minut – do zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Coś z maka za mało trzeba dosypywać rzadkie ciasto…..
Co to za przepis godzina minęła i nic nie wyrosło
Robię je właśnie i jest za mało mąki w przepisie chyba, musiałam dosypać bo rzadkie
Niestety nie wyrosły, za mało drożdży w przepisie.
Wyśmienite polecam 🙂
Można dodać droższe suszone zamiast świeżych?
Tak, można, ale drożdży suszonych używamy mniej, około 7-8gram.
Bułeczki czosnkowe rewelacja