Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe
Mięciutkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne pieczywo, które świetnie pasuje do grilla albo jako przekąska na przyjęcie lub do rodzinnej kolacji. Bułeczki są proste w przygotowaniu i po upieczeniu długo zachowują świeżość. Pachną i smakują fenomenalnie. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
250ml ciepłej wody (nie gorącej!)
25g świeżych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
- Masło ziołowe:
40g masła
5 ząbków czosnku
1 łyżka drobno posiekanej bazylii
1 łyżka drobno posiekanej pietruszki lub koperku
*** Do miski wlewamy 250ml ciepłej wody, wkruszamy drożdże i mieszamy ***
*** Do rozpuszczonych drożdży dodajemy przesianą mąkę, sól, cukier, jajko oraz olej. Całość wyrabiamy do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta ***
*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekane zioła, dokładnie mieszamy ***
*** Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1 cm ***
*** Rozwałkowane ciasto tniemy w cienkie poprzeczne pasy ***
*** Paski ciasta smarujemy masłem ziołowym ***
*** Paski zwijamy z góry na dół w międzyczasie obracając ciasto tworząc „niezgrabne” bułeczki ***
*** Zwinięte bułeczki układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut ***
*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 25-30 minut – do mocnego zrumienienia ***
*** Bułeczki są mięciutkie i zachowują świeżość nawet przez kilka dni ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Wszystko piekne tylko reklamy z zylakami ze sie rzygać chce
Bułki bardzo dobre, jedyne co to 40g masła to bardzo mało. Ja dałam 60g i uważam, że to nadal zdecydowanie za mało. Dałabym następnym razem około 100g masła, 6 ząbków czosnku i zdecydowanie więcej zieleniny 🙂
Bułeczki rewelacja. Znikają w oka mgnieniu.
Witam czy zamiast świeżych można użyć suchych drożdży ? Jeśli tak to ile gram na taką porcje ?
Tak, można użyć suchych drożdży, myślę, że 7-8g gram powinno być ok.
Robiłam. Pyszne i nie ma przy ttm zbyt dyzo pracy. Polecam
Odrywane bułeczki czosnkowo-ziołowe są bardzo smaczne i nie ma przy nich dużo pracy, polecam,