Kwiatek – proste i przepyszne ciasto bez pieczenia!


Kwiatek – proste i przepyszne ciasto bez pieczenia!

Jogurtowo-truskawkowa pianka na chrupiącym czekoladowym spodzie, ozdobiona ślicznymi kwiatkami z galaretki. Pyszne i efektowne ciasto, które szybko się robi i nie wymaga pieczenia. Idealny letni deser, nie za słodki, lekko kwaskowaty, uzupełniony chrupkim, słodkim i czekoladowym spodem. Niebo w ustach!

 

 

Składniki:

  • Spód ciasta:

230g kremu czekoladowego nutella

150g płatków kukurydzianych

  • Pianka jogurtowo-truskawkowa:

0,5 kg truskawek

500ml gęstego jogurtu naturalnego

3 galaretki truskawkowe +3 szklanki gorącej wody

2 łyżki oleju – do wysmarowania pojemniczków

opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru

  • Wierzch:

0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej

1 łyżeczka żelatyny

2 łyżki zimnej wody

1 niebieska galaretka + 1 szklanka gorącej wody

 

 

 

*** Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Niebieską galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Płynne galaretki odkładamy do wystygnięcia ***

*** Niebieską galaretkę oraz 1 szklankę truskawkowej galaretki przelewamy do wysmarowanych olejem płaskich pojemniczków. Ważne żeby pojemniczki natłuścić przed wlaniem galaretek, aby później łatwo się je wyjmowało. Resztę truskawkowej galaretki zostawiamy w miseczce. Galaretki w płaskich pojemniczkach wkładamy do lodówki, aby stężały ***

*** Płatki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”***

*** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy ***

*** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x21cm) ***

*** Truskawki miksujemy na gładki mus ***

*** Do truskawek dodajemy ostudzoną galaretkę truskawkową z miseczki i dokładnie mieszamy ***

*** Dodajemy gęsty jogurt naturalny i ponownie dokładnie mieszamy. W razie potrzeby mus możemy dosłodzić cukrem pudrem do smaku ***

*** Masę przelewamy na czekoladowy spód i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby stężała ***

*** Po tym czasie ze stężałej galaretki wycinamy foremkami do ciastek kwiatki (mogą być różnej wielkości)***

*** Wycięte kształty układamy je na piance. Całość wkładamy do lodówki ***

*** Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut. Następnie żelatynę delikatnie podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty mleka i mieszamy ***

*** Na ciasto bardzo delikatnie za pomocą łyżki wylewamy mleko z żelatyną, tak aby pokryć przestrzenie między kwiatkami. Najlepiej zrobić to gdy ciasto jest w lodówce, aby podczas przenoszenia mleko nie rozlało się na kwiatki ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby dobrze stężało ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE