Kwiatek – proste i przepyszne ciasto bez pieczenia!
Jogurtowo-truskawkowa pianka na chrupiącym czekoladowym spodzie, ozdobiona ślicznymi kwiatkami z galaretki. Pyszne i efektowne ciasto, które szybko się robi i nie wymaga pieczenia. Idealny letni deser, nie za słodki, lekko kwaskowaty, uzupełniony chrupkim, słodkim i czekoladowym spodem. Niebo w ustach!
Składniki:
- Spód ciasta:
230g kremu czekoladowego nutella
150g płatków kukurydzianych
- Pianka jogurtowo-truskawkowa:
0,5 kg truskawek
500ml gęstego jogurtu naturalnego
3 galaretki truskawkowe +3 szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju – do wysmarowania pojemniczków
opcjonalnie 1-2 łyżki cukru pudru
- Wierzch:
0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki zimnej wody
1 niebieska galaretka + 1 szklanka gorącej wody
*** Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Niebieską galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Płynne galaretki odkładamy do wystygnięcia ***
*** Niebieską galaretkę oraz 1 szklankę truskawkowej galaretki przelewamy do wysmarowanych olejem płaskich pojemniczków. Ważne żeby pojemniczki natłuścić przed wlaniem galaretek, aby później łatwo się je wyjmowało. Resztę truskawkowej galaretki zostawiamy w miseczce. Galaretki w płaskich pojemniczkach wkładamy do lodówki, aby stężały ***
*** Płatki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”***
*** Do zmielonych płatków dodajemy krem czekoladowy i dokładnie mieszamy ***
*** Tak uzyskaną masę rozkładamy równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do lodówki (użyłam foremki o wymiarach 21x21cm) ***
*** Truskawki miksujemy na gładki mus ***
*** Do truskawek dodajemy ostudzoną galaretkę truskawkową z miseczki i dokładnie mieszamy ***
*** Dodajemy gęsty jogurt naturalny i ponownie dokładnie mieszamy. W razie potrzeby mus możemy dosłodzić cukrem pudrem do smaku ***
*** Masę przelewamy na czekoladowy spód i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby stężała ***
*** Po tym czasie ze stężałej galaretki wycinamy foremkami do ciastek kwiatki (mogą być różnej wielkości)***
*** Wycięte kształty układamy je na piance. Całość wkładamy do lodówki ***
*** Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, mieszamy i odkładamy na około 5 minut. Następnie żelatynę delikatnie podgrzewamy z kilkoma łyżkami mleka i dokładnie rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do reszty mleka i mieszamy ***
*** Na ciasto bardzo delikatnie za pomocą łyżki wylewamy mleko z żelatyną, tak aby pokryć przestrzenie między kwiatkami. Najlepiej zrobić to gdy ciasto jest w lodówce, aby podczas przenoszenia mleko nie rozlało się na kwiatki ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc, aby dobrze stężało ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ