3 bit z truskawkami
Znane i lubiane ciasto 3 bit, w nowej wakacyjnej wersji z truskawkami. Jest łatwe w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. A w smaku…rewelacja! Warto spróbować 🙂
Składniki:
- Krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
0,5 litra mleka
5 łyżek cukru
200g miękkiego masła
- Mus truskawkowy:
0,5 kg truskawek
4 łyżki cukru
1 galaretka truskawkowa
- Masa śmietankowa:
0,5 litra śmietanki kremówki
2 śmietan fix
2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
duża paczka herbatników – ok 60 sztuk
śmietana szczecinecka 18% lub inna kwaśna śmietana 180g
1 łyżka cukru pudru
1/3 szklanki mleka do nasączenia herbatników
*** Na dnie blaszki wykładamy warstwę herbatników (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm). Pierwszą warstwę herbatników nasączamy w mleku – mleko (około 1/3 szklanki) wlewamy do miseczki i kolejno moczymy w nim ciasteczka przed wyłożeniem na blaszkę ***
*** Przygotowujemy krem: z mleka odlewamy jedną szklankę. Resztę mleka zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy cukier oraz budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń całkowicie studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Krem wykładamy równomiernie na warstwę herbatników ***
*** Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy mus truskawkowy: truskawki miksujemy za pomocą blendera ***
*** Zmiksowane truskawki przekładamy do garnka i zagotowujemy z cukrem. Następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odlewamy 1/4 szklanki musu, który użyjemy do ozdoby wierzchu ciasta. Resztę musu odkładamy do wystudzenia, a później wkładamy na krótko do lodówki aby mus zaczął tężeć ***
*** Tężejący mus truskawkowy wylewamy na ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki, aby masa całkowicie zastygła ***
*** Następnie kremówkę ubijamy ze śmietan fiksem oraz cukrem pudrem i wykładamy na masę truskawkową ***
*** Na warstwę śmietanową wykładamy równomiernie herbatniki ***
*** Śmietanę szczecinecką (lub inną kwaśną śmietanę) mieszamy dokładnie z cukrem pudrem ***
*** Śmietankę rozsmarowujemy na herbatnikach ***
*** Na wierzchu ciasta wylewamy odłożony wcześniej mus tworząc zygzaki ***
*** Następnie małym patyczkiem lub wykałaczką przeciągamy w poprzek po wierzchu tworząc rozmazany wzorek ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Ciasto super!!!, ja zrobiłam z biszkoptami zamiast herbatników i wyszło pyszne 🙂 dziś robię kolejny raz.
Ciasto jest przepyszne ☺️☺️☺️lepsze niż jakiś tort proste a zarazem smaczne
budynie ilu gramowe ?
standardowe, po 40g
Rewelacja 🙂
Zrobiłam dziś to ciasto, ponieważ nie było truskawek zrobiłam z malin z galaretką malinową (musiałam przetrzeć przez sito maliny) Wyszło wspaniale, goście zachwyceni co nie zjedli wzięli na wynos . Nie wiem jak t byłoby z truskawkami ale pół kg malin to za mało, warstwa owocowa wyszła cieniutka, nie tak pięknie jak u Pani. Wiem jedno, będzie to nasze ulubione letnie ciasto, dziękuję za przepis
Czy truskawki mogą być mrożone
Tak, można użyć mrożonych truskawek