Truskawkowe pole
Pyszne i rewelacyjnie kolorowe ciasto szpinakowe z musem i pianką truskawkową. Ciacho jest łatwe do wykonania i bardzo efektowne. Uwaga – szpinaku wcale nie czuć w smaku, a jedynie nadaje piękny kolor. Polecam wypróbować!
Składniki:
- Ciasto:
150g świeżego szpinaku Baby
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
- Mus truskawkowy:
0,5 kg truskawek (mogą być mrożone)
2 szklanki wody
1 galaretka truskawkowa
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki cukru
- Pianka truskawkowa:
250 ml śmietanki kremówki
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka gorącej wody
- Dodatkowo:
truskawki do ozdoby
*** Przygotowujemy ciasto: szpinak zalewamy olejem i całość blendujemy na gładką papkę ***
*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy ***
*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników ***
*** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 26×21 cm) ***
*** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty ***
***Dolny blat umieszczamy ponownie w foremce ***
*** Przygotowujemy mus truskawkowy: truskawki kroimy na ćwiartki, umieszczamy w garnuszku (mrożone truskawki możemy włożyć w całości, bez rozmnażania), zasypujemy cukrem i zalewamy szklanką wody. Całość zagotowujemy ***
*** Dwa budynie rozpuszczamy dokładnie w szklance zimnej wody ***
*** Do gotujących się truskawek wsypujemy galaretkę, mieszamy i wlewamy budynie rozpuszczone w wodzie. Gotujemy i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do przestudzenia ***
*** Przestudzoną masę wylewamy na biszkopt i odkładamy do stężenia ***
*** Przygotowujemy piankę truskawkową: galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną galaretkę (dwie łyżki galaretki możemy sobie zostawić do końcowego ozdobienia truskawek na wierzch ciasta) i dokładnie mieszamy do połączenia się składników ***
*** Masę wykładamy na ciasto i całość wkładamy do lodówki na około pół godziny, aby pianka stężała ***
*** Po tym czasie na wierzch ciasta kruszymy pozostały biszkopt i lekko dociskamy ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny przed podaniem ***
*** Z wierzchu ciasto możemy dodatkowo przyozdobić połówkami truskawek. Aby truskawki miały lśniący kolor i nie psuły się możemy je przed położeniem na ciasto zamoczyć w rozpuszczonej galaretce (zostawiłam sobie w tym celu dwie łyżki galaretki, którą używałam do zrobienia pianki) ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Za każdym razem zakalec. Za dużo mąki i oleju. 2 próby i za każdym razem placek w śmietniku.. Po dodaniu budyniów mus staje się mętny i nie wygląda jak ten na zdjęciu. Pieniądze w błoto. Bardzo nie polecam.
Ciasto ładnie rośnie i nie ma zakalca
Masa wychodzi jak na zdjęciu trzeba tak długo gotować żeby zrobiła się szklista,na początku gotowania po dodaniu budyniu jest mętna.przepis ok
Czy napewno 2szkl mąki ? Zrobiłam tak i wyszło mi tak gęste ze można surowe nożem kroić bez pieczenia.Po upieczeniu twarde.