Rolada bezowa z kremem mascarpone i owocami


Rolada bezowa z kremem mascarpone i owocami

Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Rolada jest mega smaczna i można się nią zajadać od razu po przyrządzeniu. Przygotowanie tego wspaniałego deseru zajmuje nie całą godzinę i jest tak proste, że każdy bez problemu powinien sobie poradzić. Zachęcam do spróbowania!

 

 

 

Składniki:

  • Beza:

4 białka

230g cukru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

  • Nadzienie:

125g słodkiej śmietanki 30 lub 36%

125g serka mascarpone

ok 350g owoców (u mnie truskawki, borówki i brzoskwinie z puszki)

2-3 łyżki cukru pudru

  • Dodatkowo:

1 łyżka oleju do wysmarowania blachy

 

 

 

*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***

*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***

*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 25 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***

*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***

*** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder – do smaku (uwaga! beza jest mocno słodka, więc lepiej nie słodzić zbyt mocno kremu). Całość dokładnie mieszamy ***

*** krem wykładamy na bezę zostawiając przy jednym krótszym boku przerwę na około 2 centymetry, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nam nie wypłynęło. Jedną łyżkę kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***

*** Owoce myjemy, osuszamy, większe kroimy w kostkę i wykładamy równomiernie na kremie ***

*** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego na którym nie zachowaliśmy odstępu z kremem) ***

*** Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostałym kremem. Następnie na roladzie układamy umyte i osuszone owoce ***

*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

9 komentarzy do “Rolada bezowa z kremem mascarpone i owocami

  • Anonim

    Rolada w smaku rewelacyjna, zniknęła w ciągu godziny. Jedno pytanie mam, bo coś chyba zrobiłam źle. Przygotowałam ją wieczorem i do następnego dnia totalnie namokła, nie dało się jej kroić, wybieraliśmy ją łyżką. Kompletnie nikomu to nie przeszkadzało, bo bajecznie pyszna była, ale może jakiś pomysł, co sknociłam?

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Z roladą bezową tak jest, że najlepiej smakuje w dzień przyrządzenia, bo z czasem krem śmietankowy może podejść wodą i ciasto trochę namaka. Zdarzało mi się, że rolada zostawała na następny dzień i też była ok, ale już nie tak krucha jak zaraz po zrobieniu. Wygląda na to, że nic Pani nie zrobiła źle, po prostu już taki jest urok tego ciasta.

  • Anna

    Jest przepyszna! I rzeczywiście bardzo prosta w wykonaniu. Zwija się bez problemu, a bałam się, że się pokruszy. Dziękuje za super przepis 🙂