Rolada bezowa z kremem mascarpone i owocami
Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Rolada jest mega smaczna i można się nią zajadać od razu po przyrządzeniu. Przygotowanie tego wspaniałego deseru zajmuje nie całą godzinę i jest tak proste, że każdy bez problemu powinien sobie poradzić. Zachęcam do spróbowania!
Składniki:
- Beza:
4 białka
230g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
- Nadzienie:
125g słodkiej śmietanki 30 lub 36%
125g serka mascarpone
ok 350g owoców (u mnie truskawki, borówki i brzoskwinie z puszki)
2-3 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
1 łyżka oleju do wysmarowania blachy
*** Białka ubijamy na sztywną pianę, uważając aby ich nie przebić- miksujemy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna. Następnie dalej ubijając dodajemy ocet oraz stopniowo łyżka po łyżce cukier wymieszany z mąką. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca. Masa bezowa musi być dobrze ubita ***
*** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Pianę bezową rozsmarowujemy na blaszce na wymiar ok 25×35 centymetrów – należy zachować odstęp od brzegów blachy gdyż beza urośnie podczas pieczenia ***
*** Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150C’ z termoobiegiem i pieczemy przez około 25 minut -na środkowej szynie piekarnika. Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piecyka. W czasie pieczenia beza mocno rośnie ale po wyjęciu z piekarnika trochę opada i jest to normalne zjawisko ***
*** Po upieczeniu bezę od razu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce przez 10 minut. Następnie na blacie wykładamy papier do pieczenia (lub czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia ***
*** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder – do smaku (uwaga! beza jest mocno słodka, więc lepiej nie słodzić zbyt mocno kremu). Całość dokładnie mieszamy ***
*** krem wykładamy na bezę zostawiając przy jednym krótszym boku przerwę na około 2 centymetry, aby przy zwijaniu rolady nadzienie nam nie wypłynęło. Jedną łyżkę kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu ***
*** Owoce myjemy, osuszamy, większe kroimy w kostkę i wykładamy równomiernie na kremie ***
*** Roladę zwijamy dość luźno od krótszego boku (tego na którym nie zachowaliśmy odstępu z kremem) ***
*** Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostałym kremem. Następnie na roladzie układamy umyte i osuszone owoce ***
*** Rolada bezowa nadaje się od razu do spożycia ale można ją także przechowywać w lodówce przez 1-2 dni ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Rolada w smaku rewelacyjna, zniknęła w ciągu godziny. Jedno pytanie mam, bo coś chyba zrobiłam źle. Przygotowałam ją wieczorem i do następnego dnia totalnie namokła, nie dało się jej kroić, wybieraliśmy ją łyżką. Kompletnie nikomu to nie przeszkadzało, bo bajecznie pyszna była, ale może jakiś pomysł, co sknociłam?
Z roladą bezową tak jest, że najlepiej smakuje w dzień przyrządzenia, bo z czasem krem śmietankowy może podejść wodą i ciasto trochę namaka. Zdarzało mi się, że rolada zostawała na następny dzień i też była ok, ale już nie tak krucha jak zaraz po zrobieniu. Wygląda na to, że nic Pani nie zrobiła źle, po prostu już taki jest urok tego ciasta.
Czy można zrobić placek dzień. Wcześniej i na drugi dzień zwinąć.?? Czy popęka i nie. Zwinę.
Ktoś może. Wie
Tak, robiłam tak kiedyś, placek był bardziej suchy ale dało się go zwinąć.
Robiłam roladę z tego przepisu, po prostu poezja smaku a mąż przeszczesliwy bo jest lasuchem
Jest przepyszna! I rzeczywiście bardzo prosta w wykonaniu. Zwija się bez problemu, a bałam się, że się pokruszy. Dziękuje za super przepis 🙂
Będę robić. Dam znać jak wyszło. Wygląda cudnie!
Jaki ocet?
Najzwyklejszy ocet 10%