Roladki drobiowo-warzywne z bekonem


Roladki drobiowo-warzywne z bekonem

Kruche i aromatyczne roladki z kurczaka, wypełnione warzywnym farszem oraz boczkiem wędzonym i zanurzone w aromatycznym sosie, to świetny pomysł na smaczny i niecodzienny obiad. Polecam!

 

 

Składniki:

3 filety z kurczaka

1 cebula

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki żółtej

1/2 młodej cukinii

6 cienkich plasterków wędzonego boczku

1/2 szklanki mąki do obtoczenia roladek

1 ząbek czosnku

olej do smażenia

1,5 szklanki bulionu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1-2 łyżki słodkiej śmietanki

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

1 łyżka posiekanej pietruszki

 

 

 

*** Wszystkie warzywa kroimy w kosteczkę ***

*** Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż na połówki ***

*** Mięso dość cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem ***

*** Na każdym płacie mięsa układamy plasterek wędzonego boczku oraz 1-2 łyżki pokrojonych warzyw ***

*** Mięso z farszem ciasno zwijamy w roladki ***

*** Roladki obtaczamy w mące i ponownie formujemy w dłoniach ***

*** Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Następnie na patelnie dodajemy resztę pokrojonych warzyw oraz przeciśnięty czosnek i wszystko przez chwilę podsmażamy ***

*** Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie ***

*** Roladki z warzywami dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny ***

*** Następnie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz śmietankę, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować ***

*** Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE