Racuszki z truskawkami i jabłkiem
Puszyste, lekkie i przepyszne racuchy drożdżowe z owocami i cukrem pudrem. Bardzo proste i w miarę szybkie w wykonaniu. Z pewnością zasmakują każdemu, a szczególnie dzieciom 😉
Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
25g drożdży
2 jajka
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru do rozczynu
1 jabłko
ok 10 truskawek
- Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
*** Ciepłe mleko (ale nie gorące!) przelewamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki oraz pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut pod przykryciem, w ciepłe miejsce aby rozczyn wyrósł ***
*** Jajka ubijamy wraz z cukrem pudrem za pomocą miksera na puszystą masę ***
*** Następnie dodajemy powoli wyrośnięty rozczyn z drożdży cały czas mieszając na małych obrotach miksera ***
*** Nie przerywając mieszania stopniowo dodajemy mąkę. Masę miksujemy do momentu, aż składniki całkowicie się połączą i nie będzie widocznych grudek ***
*** Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia, na około 30 minut ***
*** W międzyczasie jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę ***
*** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry ***
*** Do wyrośniętego ciasta dodajemy dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy ***
*** Na patelni rozgrzewamy średnią warstwę oleju i nakładamy po dwie łyżki stołowe ciasta z jabłkiem rozprowadzając je za pomocą łyżki. Na racuszkach układamy plasterki truskawek ***
*** Smażymy po około 1 minucie z każdej ze stron lub do zrumienienia. Po usmażeniu racuszki wykładamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***
*** Przed podaniem obsypujemy obficie cukrem pudrem ***
*** Z podanych składników wyszło mi 9 puszystych i dość dużych racuszków ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ