Pleśniak z rabarbarem
Pleśniak zwany także skubańcem lub kruszonem to znane i lubiane kruche ciasto z bezą i owocami. Dziś zapraszam na wersje z rabarbarem i dżemem malinowym 🙂
Składniki:
- Ciasto:
0,5kg mąki
5 żółtek
200g cukru
250g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki kakao
- Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
ok. 300g rabarbaru
ok. 200g dżemu malinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszki manny
*** W misce umieszczamy składniki na ciasto: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz jogurt ***
*** Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) zagniatamy razem ***
*** Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do trzeciej części ciasta dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Ciasto wkładamy do zamrażarki ***
*** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w drobne kawałki ***
*** Pokrojony rabarbar przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę wody i dusimy pod przykrycie, na małym ogniu przez około 5 minut ***
*** Do rabarbaru dodajemy dżem malinowy, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszamy i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy ***
*** Następnie wyjmujemy jedno jasne ciasto z zamrażarki i ścieramy na dno blaszki (moja blaszka ma wymiary 26×26 cm) ***
*** Ciasto posypujemy połową kaszki manny i wykładamy mus owocowy ***
*** Mus również posypujemy kaszką manną ***
*** Na mus wykładamy ciemną część ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 35 minut ***
*** W międzyczasie przygotowujemy piankę z białek: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze przez chwilę miksujemy ***
*** Pianę wykładamy na upieczone ciasto, wyjęte prosto z piekarnika ***
*** Na piankę ścieramy ciasto z zamrażarki ***
*** Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – używając tylko górnej grzałki. Następnie ciasto zostawiamy w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez około 30 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ